Ron de Groot

Categorie: Leefomgeving juridische zaken en vastgoed

type: Het werk van...

“Er is zóveel afwisseling. Geen dag is hetzelfde. Dat houdt mijn werk interessant.” Ron de Groot is vakspecialist milieu en procesmanager transitie geluid emplacementen. Hij werkt al 24 jaar bij ProRail en nog altijd met veel plezier. In zijn vrije tijd is hij graag buiten: op de fiets of met een camera bij het vliegveld om vliegtuigen te spotten – zijn grote hobby. Die passie bracht hem bij de luchtmacht, waar hij zijn dienstplicht vervulde. Maar zijn loopbaan vond uiteindelijk een heel ander vervoermiddel: het spoor. “Ik begon als projectanalist bij Railinfrabeheer, dat later ProRail werd.” Bij ProRail schoolde hij zich om, omdat juridisch en milieukundig werk hem altijd al aantrok. “Nu werk ik alweer jaren als vakspecialist milieu. En sinds kort dus ook als procesmanager.”

 

Wetten en controles

“Mijn werk draait om het milieu op emplacementen. Dat zijn plekken waar treinen worden gereinigd, getankt of geladen. Alles wat daar gebeurt, moet voldoen aan de milieuwetgeving. Denk aan regels over geluid en afval, maar ook aan vloeistoffen en gevaarlijke stoffen. Wij zorgen dat onze vervoerders de goede omgevingsvergunning milieu hebben om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Wij zorgen er ook voor dat de regels uit de vergunningen goed worden gevolgd. We houden goed in de gaten of dit ook echt gebeurt. "Ron werkt vaak samen met gemeenten en omgevingsdiensten. “Handhavers van de omgevingsdienst komen jaarlijks controleren of alles klopt.“ Dat is een Nederlandse overheidsinstantie die zorgt voor vergunningen, toezicht en regels rond milieu en leefomgeving. “Wij zorgen dat alles op orde is en voorkomen fouten voordat ze gemaakt worden. Zo krijgen wij geen dwangsom, een drukmiddel om te zorgen dat je iets doet of stopt.”

Een nieuwe rol

Daarnaast werkt Ron sinds een halfjaar twee dagen per week aan een groot project over geluidproductieplafonds op emplacementen. Het geluid van treinen op stations wordt dan omgerekend om naar hoeveel geluid daar mag zijn. “Vroeger kon je voor geluidsklachten naar de gemeente. Op dit moment zijn er twee manieren om geluid bij een rangeerterrein te beoordelen: het geluid van activiteiten op het terrein (geregeld via een vergunning van de gemeente) en het geluid van rijdende treinen (geregeld via vaste geluidsgrenzen). Als omwonenden klachten hebben, weten ze niet precies waar ze terecht kunnen.” Door de nieuwe Omgevingswet verandert dat. Er komt één landelijk systeem met geluidsproductieplafonds – dat is de maximale hoeveelheid geluid die is toegestaan op een bepaald punt. “Mijn team en ik zetten dat nu om voor honderd emplacementen in Nederland.” Ron is als procesmanager verantwoordelijk voor de planning, afstemming en begeleiding van dat proces. “Ik geef leiding aan inhoudelijke specialisten, werk samen met juristen en zorg dat alles soepel verloopt. Uiteindelijk levert dit bewoners en gemeenten meer duidelijkheid op: één aanspreekpunt, één manier van beoordelen  en duidelijke maximale geluidsplafonds.”

 

De kracht van ervaring en ontwikkeling

Ron werkt al sinds 1989 bij het spoor. Wat hem al zo lang aan ProRail bindt? “Ik krijg hier de ruimte om mezelf te blijven ontwikkelen. Zo heb ik ooit ook een periode op de afdeling Vastgoed gewerkt. Dat helpt me nu weer in mijn huidige werk. Die afwisseling en inhoudelijke uitdagingen geven mij energie.” Ook het team is belangrijk. “We hebben een mooie mix van jonge mensen en ervaren krachten. De mensen die langer in dienst zijn, hebben de kennis van hoe dingen vroeger geregeld waren. En weten vaak nog waarom toen dingen zijn afgesproken zoals ze nu zijn. En dat heb je nodig bij ingewikkelde projecten. Tegelijkertijd zijn de nieuwe ideeën van jong talent erg waardevol. Dus ook verjongen is belangrijk.”

Trots op projecten

Als Ron terugkijkt, denkt hij meteen aan het project in Hengelo. “Dat was lastig vanwege de stikstofregels. Sinds 2021 is de natuurwetgeving veel strenger geworden, maar we hebben het netjes afgerond.” De bouwvrijstelling geldt niet meer. Bij ieder project wordt nu apart bekeken hoeveel stikstof vrijkomt zodra het project is afgerond en in gebruik wordt genomen. “We willen het spoorvervoer schoner maken. Tegelijkertijd willen we onze projecten zo goed mogelijk blijven uitvoeren en vertraging voorkomen,” zegt Ron. “Ook het nieuwe geluidssysteem geeft me voldoening. Het wordt duidelijker, vooral voor bewoners en gemeenten én het maakt ons werk overzichtelijker.” Hij zit bij ProRail echt op zijn plek. “De vrijheid om mee te denken, nieuwe dingen op te pakken én natuurlijk de inhoud van het werk. Door ontwikkelingen zoals de stikstofregels en de Omgevingswet is mijn werk geen jaar hetzelfde. Ik leer nog steeds elke dag.”

Wil je net als Ron elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail. Bekijk hier de vacatures bij jou in de buurt.