Categorie: Techniek

type: Het specialisme van...

Niels Kruiper

Als systeemspecialist werkt Niels aan duurzame projecten, zowel thuis als in zijn carrière bij ProRail.

Bekijk: Systeemspecialist Niels werkt aan duurzame mobiliteit

3x hoogtepunten uit de jonge carrière van systeemspecialist Niels

Een veiligheidstool bedenken én bouwen, de belangen van jonge collega’s behartigen en werken aan zijn overtuigingskracht: Niels Kruiper is twee jaar systeemspecialist bovenleiding bij ProRail en vindt elke dag interessant. Maar déze momenten vergeet hij nooit meer.

Slimme tool

Waar ik normaal vooral oplossingen in kaart breng en advies geef, bedacht en ontwikkelde ik zelf de oplossing voor een probleem met de bovenleiding. Dat was wel een hoogtepunt!

Ik bouwde een dashboard waarop vervoerders van groot materieel, denk aan militaire voertuigen en grote containers, kunnen zien wat de actuele hoogte van de hoogspanningslijn is. Dat is nodig, want die moet minimaal op 5,10 meter boven de grond hangen en hij zakt als het buiten warm is. 

Dankzij ‘mijn’ tool kunnen grotere voertuigen veilig het spoor op.

Een prototype van mijn dashboard is door een derde partij geprofessionaliseerd. Nu worden er steeds meer functionaliteiten ingebouwd en gaan we het breed uitrollen voor alle baanvakken. Mijn idee maakt het leven van de vervoerder een stuk makkelijker, omdat ze direct zien of ze veilig het spoor op kunnen. Geweldig om zo’n belangrijke bijdrage te kunnen leveren, en dat in mijn eerste jaar bij ProRail!

De stem van de toekomst

Als Young ProRail-bestuur peilen we wat er speelt onder de jonge collega’s en daar komt nuttige feedback uit, zoals behoefte aan meer focus op persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het mooi om de stem van de toekomst te vertalen naar een verhaal richting de directie. De eerste keer dat we samen met hen om tafel gingen en onze bevindingen bespraken was een mooi moment. Het zorgde echt voor verandering!

Als vice-voorzitter verzorg ik de ledenadministratie en zit veel vergaderingen voor, maar we doen alles echt als team. Ik vind het belangrijk dat iedereen binnen ProRail op zijn plek zit en zich kan ontwikkelen. Een belangrijk focuspunt is het organiseren van cursussen: in het omgaan met verschillende generaties op de werkvloer bijvoorbeeld, of in persoonlijke drijfveren. Maar er wordt natuurlijk ook genoeg geborreld!

Een goed verhaal

Binnen ProRail heb ik een cursus 'inzicht en invloed' gedaan die heel waardevol is geweest. Mijn werk heeft invloed op de beschikbaarheid van het spoor, dus als ik een plan wil doorvoeren - het vervangen van een bepaald ringetje in de bovenleiding bijvoorbeeld - moet ik het management weten te overtuigen. Ik heb geleerd dat je situaties op verschillende manieren kunt benaderen en dat iedere betrokkene andere behoeften kan hebben. Hierdoor kan ik helderder communiceren met meer overtuigingskracht. Want als ik zeker weet dat een aanpassing nodig is, moet ik een goed onderbouwd verhaal hebben naar het management. Mooi om deze ontwikkeling door te maken en ik hoop dat ik nog veel meer waardevolle opleidingen mag doen.

Elke dag vooruit?
Kies voor een carrière bij ProRail.