Categorie: Treinverkeersleiders

type: ProRailers

Jasper Smits

Voordat je treinverkeersleider bent, word je eerst in ongeveer 9 maanden klaargestoomd voor het werk. Dat gebeurt in de opleiding tot treinverkeersleider. Tijdens de opleiding heb je dan kans dat je Jasper voor de klas ziet. Sinds een jaar is hij opleider Treinverkeersleider, en dit doet hij met heel veel plezier.

Tijd voor iets nieuws

Jasper deed de pabo-opleiding in combinatie met de opleiding tot economiedocent. Contact met leerlingen en voor de klas staan vond hij enorm leuk, maar toen kwam de coronapandemie… ‘Van elke leerling live in de les gingen we over naar online lesgeven. Voor de leerlingen was dit geen leuke tijd, maar ook voor docenten niet. Ik kwam eigenlijk al snel tot de conclusie dat ik toe was aan iets nieuws.’ Dus begon hij rustig om zich heen te kijken naar vacatures. ‘Toen kreeg ik deze vacature doorgestuurd. In het bericht stond: “dit lijkt me echt iets voor jou! Heeft ook te maken met lesgeven, bij een groot bedrijf met veel mogelijkheden.” Maar ik twijfelde wel. Ik had hiervoor namelijk helemaal niet zoveel kennis over treinen. Maar de vacature sprak me enorm aan.’ Hij besloot te solliciteren. Een gesprek, een game, een rollenspel en een psychologische keuring volgde. De match bleek er te zijn, en dus begon Jasper in november 2021 aan de opleiding voor opleider Treinverkeersleider.

De opleiding tot opleider

Door zijn achtergrond als docent, was het didactische gedeelte van de opleiding herkenbaar. ‘Ik was immers al gewend om voor een groep te staan en dingen uit te leggen. Maar als opleider moet je iemand leren hoe je treinverkeersleider moet worden. Dan is het wel belangrijk dat je zelf weet hoe het werkt. Daarom volgde ik eerst de opleiding tot treinverkeersleider. De opleiding was een leuke, maar ook zware opleiding. Je leert in korte tijd ontzettend veel. Je krijgt ook veel feedback over wat je goed doet en waar je nog stappen in kan maken. Het is leuk dat je jezelf wel elke dag ziet groeien in het werk dat je doet.’ Na de opleiding ga je, eerst onder begeleiding, werken op een treinverkeersleidingspost.

Maar, hoe ziet zo’n opleiding er dan uit?

Tijdens de opleiding tot treinverkeersleider heb je met veel mensen te maken. Je hebt vaste opleiders en een leerbegeleider. ‘Als leerbegeleider houdt je de ontwikkeling van elke deelnemer bij. Met hen ga je dus ook in gesprek als je problemen ervaart, bijvoorbeeld. Als docent geef je de treinverkeersleiders in wording les. Je hebt als opleider vaak een ‘vaste’ klas, dat is de klas die je het meeste ziet. Dat vind ik heel erg fijn, want je bouwt dan ook een band op met de treinverkeersleiders in wording. Je ziet ontwikkeling bij de mensen in je klas. Maar het is ook belangrijk dat ze eens een andere opleider zien. Lesgeven doe je ook op je eigen manier, natuurlijk.’

De opleiding tot treinverkeersleider bestaan uit verschillende ‘taakklassen’, zoals ze dat noemen. Deze taakklassen lopen van 1 tot en met 8. Ben je na taakklasse 8 geslaagd voor je theorie-, veiligheidscommunicatie- en praktijkexamen? Dan begin je op een treinverkeersleidingspost, onder leiding van een senior treinverkeersleider. ‘Ik ben bevoegd om les te geven aan taakklasse 1 tot en met 5. Na taakklasse 5 draag ik de treinverkeersleiders in opleiding dus over aan een collega. Nadat de treinverkeersleiders in wording alle taakklassen en examens hebben gehaald, gaan ze eerst onder begeleiding werken op de treinverkeersleidingspost waar zij gesolliciteerd hebben.’ Dankzij Jasper en de treinverkeersleiders (in opleiding) kunnen wij elke dag vooruit!

Wil je ook elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail. Kijk op de website voor een vacature bij jou in de buurt.