Thomas Kortekaas
Direct naar de inhoud.
Al op jonge leeftijd is Thomas geïnteresseerd spoorwerkzaamheden. “Ik vond alles aan het spoor interessant: de techniek, de logica, de politiek en het grotere systeem erachter. Dat is eigenlijk nooit verdwenen.” Tegelijk was hij zich als kind al bewust van milieuvraagstukken. Die combinatie van interesse in het spoor én een groeiend bewustzijn van duurzaamheid heeft hem gevormd. Toch duurde het even voordat Thomas écht bij het spoor terechtkwam. Na de hbo-opleiding Civiele Techniek ging hij aan de slag met beleidsonderzoek naar duurzaamheid bij Rijkswaterstaat en daarna volgde hij een master Planologie. “Daar groeide mijn wens om bij te dragen aan een duurzame leefomgeving voor iedereen. Zo belandde ik bij ProRail: een organisatie die duurzaam vervoer mogelijk maakt en waar ik mijn betrokkenheid en ideeën over het verduurzamen van de spoorsector verder kan inzetten.”
Ik merkte dat ik energie kreeg van vraagstukken waarin duurzaamheid, techniek en beleid samenkomen. Die driehoek bracht me bij ProRail.
Als techniekstrateeg werkt Thomas aan het verduurzamen van het spoor. “We hebben als doel om in 2030 voor 50% circulaire instroom van materialen te hebben. Dat betekent dat we voor 50% grondstoffen en bouwmaterialen moeten hergebruiken. Door deze slimmer te ontwerpen, verlengen we de levensduur. We ontwikkelden een dashboard waarmee we kunnen meten hoe cicrulair spooronderdelen zoals spoorstaven, dwarsliggers en wissels nu zijn. Je moet eerst weten waar je staat voordat je kunt verbeteren. Met data kun je sturen.”
Om zijn doelen te behalen, werkt Thomas zowel in nationale als internationale projecten samen. “Internationale samenwerking is belangrijk. Je leert van elkaar en komt samen verder. In plaats van per land in kleine teams te werken, geloof ik in samen optrekken met partijen als Deutsche Bahn (Duitsland) of Network Rail (Verenigd Koninkrijk). Als we onze innovaties delen, versnellen we de verandering. En staan we samen sterk voor een duurzame toekomst. Duurzaamheid stopt niet bij de grens.”
In zijn werk als techniekstrateeg kijkt Thomas naar de lange termijn. “We houden ons bezig met grote onderwerpen zoals circulariteit, klimaatverandering en Europese wet- en regelgeving. Ons werk verbindt alle technische afdelingen met elkaar. We zorgen dat belangrijke onderwerpen samenkomen en dat de organisatie klaar is voor de toekomst. Thomas is gemotiveerd om de wereld een stukje duurzamer te maken. Door die motivatie ontstaan echte projecten. “Een van de meest bijzondere projecten vind ik het gebruik van zwavelbeton in dwarsliggers. Dat zijn de betonnen balken waarop rails liggen. Sinds 1 april liggen ze in het spoor en over vijftig jaar kunnen we ze omsmelten en opnieuw gebruiken. Dat is circulariteit in de praktijk.” Ook in Tilburg hielp hij bij een project waarbij gebruikte dwarsliggers opnieuw zijn ingezet in een traject. “We laten zien dat hergebruik goed en veilig kan zijn. Daar ben ik trots op.” Zijn interesse in duurzaamheid begon al tijdens zijn studie. “Tijdens mijn stage bij Rijkswaterstaat deed ik onderzoek naar beleid en duurzaamheid. Daardoor wist ik: dit is waar ik in verder wil.” Bij ProRail kwam alles samen: techniek, beleid en een duidelijke maatschappelijke opdracht. “Ik wil niet alleen over duurzaamheid praten, maar ook echt iets dóen.”
Thomas ziet het als zijn missie om het spoor geschikt te maken voor de toekomst. "Ik hoop dat we als sector meer diversiteit kunnen aantrekken en behouden. Meer jonge mensen bijvoorbeeld. Daar zit zoveel kracht en vernieuwing in.” Wat Thomas drijft? “Ik wil invloed uitoefenen, richting geven en collega’s meenemen in verandering. Want pas dan bouw je samen aan een spoor dat klaar is voor de toekomst.” ProRail is daarvoor een goede plek. “Voor mij gaat het niet alleen om techniek. Het gaat om een duurzame toekomst van Nederland. En daar wil ik actief aan bijdragen.”
Wil je net als Thomas elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail. Bekijk hier de vacatures bij jou in de buurt.