Diversiteit en inclusiviteit
Direct naar de inhoud.
Het spoor is voor iedereen. Als beheerder van dat spoor staan wij dan ook midden in de samenleving. Een samenleving waarin iedereen unieke talenten, eigenschappen en vaardigheden heeft. Die verschillen maken ons sterker en krijgen bij ProRail volop de ruimte. Omdat wij geloven dat jezelf zijn werkt. Als je voor de volle 100% jezelf kunt zijn, dan presteer je beter, ben je creatiever en ervaar je meer werkgeluk. En daar worden we allemaal beter van. Daarom vinden wij het belangrijk dat jij je thuis voelt bij ProRail.
Je thuis voelen doe je in een inclusieve werkomgeving. Dit is een werkomgeving waar alle verschillen, zichtbaar en onzichtbaar, er mogen zijn en gezien en benut worden. Al onze 5.000 medewerkers dragen hierin hun eigen verantwoordelijkheid. Samen creëren we een prettige en sociaal veilige omgeving waarin iedereen zichzelf kan en mag laten zien. We creëren bewustwording, leren van elkaar, vragen feedback en durven uit onze comfortzone te stappen. Ook zorgen we voor faciliteiten die voor jou belangrijk zijn. Denk aan toegankelijke gebouwen, digitale systemen die iedereen kan gebruiken, een ruimte om te kolven of een ruimte om te bidden. Op die manier geven we elk talent de ruimte en zorgen we dat iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt.
Inclusie is geen project met een eindpunt. Het is een reis. Een cultuurverandering.
Om Nederland bereikbaar te houden en bij te dragen aan de mobiliteit, woningbouw en klimaat, zijn veel vakmensen nodig. Mensen met unieke talenten, eigenschappen en vaardigheden. Zo maken we met nieuwe inzichten en andere invalshoeken onze ambities waar. Daarom bieden we alle talentvolle mensen gelijke kansen. Dit doen we door buiten de kaders te kijken. We moedigen vrouwen aan om onze ICT-organisatie te versterken. We koppelen (voormalig) topsporters aan passende vacatures, zodat zij de stap kunnen maken naar een maatschappelijke carrière. En we helpen talentvolle mensen met een arbeidsbeperking, die nu nog een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook werken we samen met collega’s die rolmodel zijn voor toekomstige generaties. Rolmodellen waarin iedereen zich kan herkennen, want ieders talent is belangrijk om samen vooruit te komen.
We zien nog steeds te weinig vrouwen in technische beroepen en aan de top. En dat willen en kunnen we veranderen. Daarom zetten we ons actief in voor genderdiversiteit en het wegnemen van vooroordelen in de arbeidsmarkt. Dat doen we onder andere door:
Om onze inzet voor meer diversiteit en een inclusieve werkomgeving te versterken tekende onze HR directeur Martine Lanser samen met 50 andere bedrijven in mei 2024 het Manifest voor gelijke kansen in de arbeidsmarkt. Wij steunen hiermee een beweging die werkt aan een inclusieve arbeidsmarkt. Daarnaast doe we mee aan initiatieven zoals de Young Talent Award, waar jonge vrouwen een podium krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien in hun carrière. Ook zijn we al jaren aangesloten bij het netwerk Talent naar de top en we blijven kijken naar hoe we ons werving- en selectieproces nog inclusiever kunnen maken.
Elk jaar organiseren we het programma Women on the Move. In dit programma koppelen we jonge, ambitieuze vrouwen aan ervaren vrouwelijke leiders. Het is een sterk en succesvol programma. Door mentoring en coaching brengen we deze vrouwen met elkaar in contact. Zo ontstaat een netwerk van ongeveer 100 vrouwen.Het levert bijzondere combinaties op van vrouwen die veel van elkaar leren. Hun verhalen zijn inspirerend en het delen waard. Ze laten zien hoe waardevol deze ontmoetingen zijn. En ze vormen een mooi evenwicht met de vaak mannelijke en technische berichten van ProRail.
Wij vroegen meerdere ProRail vrouwen van 4 verschillende generaties naar hun strijd voor gelijkheid, wie hun rolmodellen zijn, welke kansen zij hebben gekregen of gegeven en hoe we met de verschillende generaties nog beter kunnen samenwerken. Want hoewel er veel is verbeterd, zijn we er ook nog niet. We moeten blijven stilstaan bij bewustwording van- en de uitdagingen die er nog zijn voor gendergelijkheid.
Verhalen delen, ervaringen uitwisselen en elkaar aanmoedigen. Dat doen we met verschillende netwerken die gelijkgestemden een platform bieden om elkaar te ontmoeten, met elkaar in gesprek te gaan en te leren van elkaar. Zo is er Trainbow, het netwerk voor LHBTIQ+-medewerkers in de spoorsector. Ook hebben we netwerken voor vrouwen, jonge ProRailers, collega’s met een biculturele achtergrond en medewerkers met verminderd arbeidsvermogen door een beperking of chronische ziekte. Of wat dacht je van een netwerk voor iedereen die op zijn eigen manier omgaat met prikkels en informatie? Bijvoorbeeld omdat je dyslectisch bent of ADHD/ADD hebt. Neurodiversiteit noemen we dat.
Regelmatig organiseren we bijeenkomsten, activiteiten en evenementen om ons inclusieve vermogen verder te versterken. En uiteraard staan we stil bij nationale en internationale themadagen. Zo worden we ons steeds meer bewust van de verschillende onderwerpen op het gebied van diversiteit. En helpen we samen (onbewuste) vooroordelen, labels en uitsluiting de wereld uit!