Franka van Brakel

Categorie: Techniek

type: ProRailers

Na haar gendertransitie was inspecteur seinwezen Franka van Brakel ineens een van de weinige vrouwen in een technische mannenwereld. In haar veilige werkomgeving voelde de ‘coming out’ als een opluchting. Langs het Veluwse spoor is Franka op haar best. "Ik ben de hele dag bezig met techniek, én veel buiten. Perfect!"

Franka zet zich in voor transgender talent

Bekijk: Franka zet zich in voor transgender talent

Al 34 jaar helpt Franka het treinverkeer soepel en veilig te laten verlopen. Eerst bij onder andere de Nederlandse Spoorwegen als (hoofd)monteur seinwezen, later als systeemtechnicus en helpdeskmedewerker en sinds 2009 bij ProRail. De Veluwe is haar domein, waar ze overwegen, wissels en seinen inspecteert op veiligheid, onderhoud en storingen.

Ontdek meer over techniek

Vogels en langsrijdende treinen

Sommige diensten draait Franka thuis, waarbij ze inspecties voorbereidt of uitvoert op haar computerscherm en aannemers en klanten adviseert. Op ‘buitendagen’ rijdt ze in haar dienstauto naar de Veluwe. Ze vindt het heerlijk om in de bossen en langs de sporen te lopen om storingen en onderhoudsstatussen te registreren. Zelf neemt ze geen gereedschapskist mee: "Ik check alleen dat alles werkt en of seinelementen nog aan richtlijnen voldoen." Ook gaat ze vaak kijken bij projecten in haar werkgebied, zoals nieuwbouw, een ondertunneling of sanering van een overweg. Belangrijk is dat ze altijd herkenbare werkkleding draagt. "Anders zien ze me aan voor spoorloper!" De geluiden van vogels en langsrijdende treinen om zich heen vindt ze heerlijk.

Haar afdeling zit middenin een innovatietraject, waarin het huidige, analoge treinbeveiligingssysteem uit de jaren ‘60 wordt vervangen door het digitale spoorplatform European Rail Traffic Management System (ERTMS). De techniek en communicatie veranderen drastisch, waardoor minder techniek nodig is. Onder meer de baangebonden detectie, de (koper)bekabeling en alle seinen gaan eruit. "Erg interessant om zo’n transitie mee te maken!"

Inspecteur Seinwezen Franka inspecteert een elektriciteitskast naast het spoor.

Spannende mededeling

Ten tijde van haar ‘coming out’ als vrouw in 2005 was Franka in dienst bij ICT-dienstverlener Tribase, maar werkte toen al veel samen met ProRailers. Vertellen dat ze in transitie zou gaan vond Franka heel spannend. "Ik deed het tijdens een meeting met een HR-manager en een teamleider; mijn mededeling werd open ontvangen. Heel prettig!"

Roze CAO dankzij Trainbow

Dankzij Franka is ProRail sinds 2009 lid van Trainbow, een overkoepelend netwerk voor de LHBTI+-gemeenschap in de spoorwereld. Als voorzitter denkt Franka mee over de roze cao, met daarin zaken als transitieverlof en ouderschapsverlof voor niet-traditionele gezinnen, maar ook beleid over genderneutraal communiceren: "Ik werk in een technische omgeving en ontvang mailtjes met als aanhef ‘Mijne heren’. ‘En ik dan?’ schrijf ik dan terug, haha!"

Zichtbaarheid voor diversiteit

Volgens Franka is zichtbaarheid dé manier om diversiteit te normaliseren. "Gelukkig is het ProRail-beleid al op diversiteit en inclusiviteit gericht, maar er is altijd nog meer te winnen!" Franka houdt zich bezig met het aantrekken van transgender talenten: "Tachtig procent van de transgenders raakt werkloos, dat is ontzettend veel. Een bouwvakker die een transitie naar vrouw doormaakt komt erna gewoon niet meer aan de bak in die branche."

Inspecteur seinwezen Franka staat in haar werkkleding in haar tuin met een kop koffie in haar hand.

Opkomen voor elkaar

Franka heeft haar doel bereikt als iedereen zichzelf mag zijn en dat idee binnen alle bedrijven écht wordt omarmd. "Ik kan wel een gekleurde vlag hijsen, maar die representeert niet automatisch iedereen. En dat hoeft ook niet, maar er moet wel wederzijds respect zijn!"

Elke dag vooruit?
Kies voor een carrière bij ProRail.