Categorie: Techniek

type: ProRailers

Gijs van Butselaar

Paralympisch wielrenner Gijs van Butselaar weet als geen ander hoe lastig het kan zijn om als (ex-)topsporter een vaste baan te vinden. Bij ProRail kon hij zich bewijzen en ontwikkelen, die kans wil hij andere atleten nu ook bieden. "Topsporters hebben een winnaarsmentaliteit en reken maar dat je dat op de werkvloer terugziet!"

Nadat hij eind 2014 was gestopt als paralympisch wielrenner begon Gijs na functies in de financiële wereld en bij een fondsenwerver in 2020 bij ProRail. "Daar hoopte ik op meer doorgroeimogelijkheden dan in mijn voorgaande banen. En die kreeg ik!" De functie als projectcoördinator waarvoor hij werd aangenomen, was nogal technisch en had geen raakvlakken met zijn toenmalige baan. "Maar ik ben groot fan van de spoorwegen - door Europa reizen met de nachttrein vind ik het mooiste wat er is - en wilde daarom gewoon graag bij ProRail werken. En enthousiasme kan een belangrijkere drijfveer zijn dan ervaring!"

Rondsnuffelen op andere afdelingen

Bekijk: Rondsnuffelen op andere afdelingen

Binnen het beleid van ProRail is de ontwikkeling van medewerkers van belang, iets wat Gijs miste bij eerdere werkgevers: ‘Managers denken na over je toekomst en je krijgt ruimte om op andere afdelingen rond te snuffelen.’ Zo ontdekte Gijs dat een functie als interface manager, waarin hij het contractproces runt tussen Hogesnelheidslijn-beheerder Infraspeed en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, beter bij hem paste. De overstap was snel gemaakt en nu zit Gijs helemaal op zijn plek.

Ontdek meer over techniek

Doorzettingsvermogen boven cv’s

Gijs vindt zijn werk als technicus geweldig, maar ook diversiteit en inclusie heeft een speciaal plekje in zijn hart. "In mijn sportverleden heb ik me altijd ingezet voor mensen met een lichamelijke beperking en dat wilde ik weer doen."

Hij meldde zich bij de programmamanager Diversiteit & Inclusiviteit van ProRail met als missie professionele sporters aan werk te helpen. "Zij kunnen vaak niet fulltime werken of studeren vanwege de intense trainingsschema’s en hebben hierdoor een afstand tot de arbeidsmarkt. Bedrijven kijken alleen maar naar cv’s, het feit dat een paralympisch atleet bij hen solliciteert interesseert ze niet." Zonde, vindt Gijs. "Want als íemand doorzettingsvermogen heeft is het wel een paralympische sporter: altijd denken in mogelijkheden, van iedere ‘nee’ een ‘ja’ willen maken en enorme bewijsdrang."

Een dubbele baan

Gijs werkt aan een programma waarin ProRail hen een stage of werkervaringsplek gaat bieden. "Dat vraagt om flexibiliteit van managers en afdelingen, maar ieder groot bedrijf heeft naar mijn mening een morele plicht om een afspiegeling van de maatschappij op de loonlijst te hebben." De basis is een samenwerking tussen het programmateam Diversiteit & Inclusiviteit en TeamNL@work, dat ex-topsporters naar een nieuwe carrière begeleidt. Gijs is verantwoordelijk voor contacten leggen binnen de spoor- en sportwereld.

En dat doet hij allemaal naast zijn dagelijkse taken als interface manager, waarbij hij ervoor zorgt dat betrokken partijen alle contractuele afspraken nakomen. "Mijn functie wordt ook wel ‘raakvlakkenmanager’ genoemd, want het is mijn rol om de raakvlakken tussen het ‘gewone’ spoor en het HSL-spoor te coördineren." Als 'linking pin' zorgt hij dat ProRail projecten kan uitvoeren, maar dat ook de rechten van Infraspeed gewaarborgd blijven."De ene keer gaat dat om het verleggen van een kabel, de andere keer om het testen van evacutiebenodigheden van onze incidentenbestrijders."

Bewustwording tijdens de maand van de diversiteit

Tijdens diversiteitsmaand oktober werden evenementen georganiseerd om mensen bekend te maken met dat thema. Gijs organiseerde voor ProRail een inclusief evenement, een inspirational talk met paralympisch kampioen Jetze Plat over doorzetten en kansen vinden. Ook konden collega’s kennismaken met Team NL@work en vacatureplatform Onbeperkt aan de slag. "En volgens mij heeft het gewerkt: managers raakten geïnspireerd en kwamen naar me toe: ‘Gijs, hier moeten we iets mee!’"

Uiteindelijk hoopt Gijs dat het bij ProRail gemeengoed wordt om paralympische sporters aan te nemen. "Het moet doodnormaal worden dat een teamlid in een rolstoel zit. Want kunnen lopen is vaak helemaal niet nodig, als je zintuigen het maar doen!"

Elke dag vooruit?
Kies voor een carrière bij ProRail.

Verhalen

Meer verhalen