Categorie: Leefomgeving juridische zaken en vastgoed

type: Het werk van...

Tanja Aipassa

“ProRail zit in mijn bloed; ik ben de 4e generatie die voor het spoor werkt. Mijn ouders, opa en overgroot opa werkten allemaal bij het spoor. Mijn man heb ik hier zelfs ontmoet. Ik ben er trots op deel uit te maken van deze spoorfamilie.” 24 jaar geleden begon Tanja als omroepster bij post Eindhoven. Vroeger was er op iedere verkeersleidingspost per regio iemand die de stations omroepen deed. Wat nu ‘de stem’ van de NS is. De vrouw die je hoort bij vertragingen, spoorwissels of extra informatie over de treinreizen. Tanja wisselde haar stem als omroepster in voor treinverkeersleider. En stapte 3 jaar geleden over naar de afdeling milieu. Waar zij zich bezighoudt met alles rondom het milieu.  

Omgevingsvergunning milieu  

De afdeling Milieu houdt zich bezig met omgevingsvergunningen milieu. Deze vergunningen bepalen aan welke milieuwet- en regelgeving ProRail moet voldoen op emplacementen. Een emplacement is een plaats waar treinen worden gestald. Deze regels gaan over geluid, licht, de opslag en gebruik van gevaarlijke stoffen en stikstof. Ook het tijdig aanwezig zijn en controleren van blusvoorzieningen valt hieronder. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillende regels zoals parkeerverboden, zodat de incidentenbestrijding altijd goed bij een calamiteit kan komen. De milieu-inspecteurs van elke gemeente (omgevingsdienst) controleren of ProRail zich aan deze regels houdt. Zij gaan ook echt op pad om te kijken of er bijvoorbeeld auto’s op wegen staan. De administratie van keuringen op orde is en of alle poorten dicht zijn. ‘Wij als afdeling Milieu zorgen ervoor dat alle afdelingen binnen ProRail op de hoogte zijn van de milieuvoorschriften en regels en helpen deze ook zodat ProRail blijft voldoen aan die regels.’   

De verbinder  

Sinds februari is Tanja doorgegroeid als vakspecialist milieu. ‘Het is zo’n afwisselende baan, geen dag is hetzelfde. Ik verzorg de vergunningsaanvragen naar gemeenten. Dit doen we als door een project wijzigingen zijn in- en op het spoor die te maken hebben met milieu. Daarnaast kan een gemeente of omgevingsdienst ook vragen of wij een vergunning aanpassen. Omdat deze verouderd is bijvoorbeeld. Ik zorg dan dat de benodigde onderzoeken worden uitgevoerd en alle benodigde informatie tijdig en correct wordt aangeleverd in de juridisch vereiste vormgeving.  

Als ProRail uiteindelijk de omgevingsvergunning milieu heeft gekregen, zorg ik ook dat deze goed wordt beheerd. Dit betekent dat de vergunning geregistreerd wordt in onze systemen en de betrokken personen intern en extern op de hoogte zijn van de regels rondom milieu. Ook kunnen collega's bij mij terecht met vragen over milieu. Eigenlijk is de afdeling Milieu de tussenpersoon van de afdelingen binnen ProRail en de Gemeente en Provincies in Nederland. Ik geniet van het contact met veel verschillende mensen zowel intern als extern.   

Hecht team 

‘Onze afdeling bestaat uit 12 ProRailers. We komen uit alle hoeken van het vakgebied milieu en iedereen heeft zijn eigen vakkennis. Ondanks onze verschillen staan we altijd voor elkaar klaar. Als iemand het druk heeft, neemt iemand anders wat werk over. En daarnaast is er veel ruimte voor persoonlijke verhalen en groei. Het is een hele fijne werkomgeving. En we hebben één missie: "Samen ervoor zorgen dat ProRail voldoet aan alle milieuverplichtingen." Zonder de juiste milieuvergunningen kunnen er geen treinen rijden. Wij zorgen ervoor dat ProRail hieraan voldoet, zodat het spoor veilig en toegankelijk blijft. Dat ik daaraan bijdraag vind ik mooi.’ 

Wil je net als Tanja elke dag vooruit? Bekijk hier de vacatures bij jou in de buurt en maak deel uit van ons team.