Internationale vrouwendag - Vrouw van de toekomst
Al meer dan 100 jaar staan we op 8 maart wereldwijd stil staan bij de stappen die zijn gezet op weg naar gendergelijkheid – en bij de bewustwording van de uitdagingen die er nog zijn. Internationale Vrouwendag draait om de sociale, politieke en economische prestaties van vrouwen .
Dit jaar is het landelijke thema: Vrouw van de toekomst. Wat betekent vrouw-zijn in een wereld die steeds verandert? Hoe zorgen we ervoor dat vrouwen in alle sectoren gelijke kansen krijgen? Hoe bouwen we samen aan een toekomst waarin diversiteit en inclusie vanzelfsprekend zijn?
Vrouwen als Marie Curie en Rosa Parks herinneren ons eraan dat verandering mogelijk is en dat de strijd voor gelijkheid nooit stilstaat. Binnen ProRail werken we ook samen aan een toekomst waarin iedere vrouw de ruimte krijgt om het verschil te maken – voor zichzelf en voor de generaties na haar. En die vrouwen geven wij graag een stem.
Op de bank bij.....
Wij vroegen 6 ProRail vrouwen van 4 verschillende generaties naar hun strijd voor gelijkheid, wie hun rolmodellen zijn, welke kansen zij hebben gekregen of gegeven en hoe we met de verschillende generaties nog beter kunnen samenwerken. Want hoewel er veel is verbeterd, zijn we er ook nog niet.
Diversiteit en gelijkheid bij ProRail
Bij ProRail werken we aan een diverse en inclusieve werkomgeving die ons beter en sterker doet presteren. Dat betekent dat iedereen zich welkom en veilig moet voelen en diens talenten en competenties moet kunnen inzetten, wat je gender ook is.
Maar we zien nog steeds te weinig vrouwen in technische beroepen. En dat willen en kunnen we veranderen. Daarom zetten we ons actief in voor genderdiversiteit en het wegnemen van vooroordelen in de arbeidsmarkt. Dat doen we onder andere door:
- Te zorgen voor minimaal 30% van vrouwelijke medewerkers in de organisatie.
- Meer vrouwen aan te nemen voor- en door te laten groeien naar leidinggevende functies.
- Gelijke beloning voor gelijk werk mogelijk te maken en te bewaken.
- Ons in te zetten voor een veilige werkomgeving voor iedereen.
Om onze inzet voor meer diversiteit en een inclusieve werkomgeving te versterken tekende onze HR directeur Martine Lanser samen met 50 andere bedrijven in mei 2024 het Manifest voor gelijke kansen in de arbeidsmarkt. Wij steunen hiermee een beweging die werkt aan een inclusieve arbeidsmarkt. Daarnaast doe we mee aan initiatieven zoals de Young Talent Award, waar jonge vrouwen een podium krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien in hun carrière. Ook zijn we al jaren aangesloten bij het netwerk Talent naar de top en we blijven kijken naar hoe we ons werving- en selectieproces nog inclusiever kunnen maken.
Het is belangrijk dat een werkgever geen onbewust systeem van uitsluiting gebruikt.
We zijn er nog niet – en dat erkennen we
Hoewel we vooruitgang boeken, weten we ook dat er nog werk aan de winkel is. In sommige teams zijn vrouwen nog sterk in de minderheid en we zien dat er bij belangrijke beslissingen soms onbewuste vooroordelen meespelen. Bij vrouwen in leidinggevende functies doen we dat een stuk beter, maar daarop kunnen we niet verslappen. We moeten met elkaar in gesprek blijven. Bijvoorbeeld over hoe de voorzieningen (bv kolfruimtes) zijn voor vrouwen die na een zwangerschap terugkeren op de werkvloer. Maar ook: krijgen vrouwen evenveel carrièrekansen als mannen? En hoe lossen we de loonkloof van 1,6% op tussen mannen en vrouwen in gelijkwaardige functies op (oktober 2023). Al doen we dat wel beter dan het landelijk gemiddelde.
-
Q1 2025: 25,2% vrouwen totaal
Ons doel: 30% vrouwen totaal
-
Q1 2025: 39,5% leidinggevende vrouwen
Ons doel: behoud 41%
-
Loonkloof okt 2023; 1,6%
Loonkloof okt 2022: 1,9%
Draag bij aan een divers en inclusief ProRail
Wij zetten ons in voor gendergelijkheid. Daarom gaan we elke dag vooruit, blijven we kansen creëren en werken we aan een inclusieve toekomst. Wil jij bijdragen aan verandering? Kijk dan eens bij onze vacatures. Want een diverse en gelijkwaardige toekomst bouwen we samen.