Hoe zit het traineeship bij ProRail in elkaar?

Vanaf de allereerste dag het diepe in. Hoe inspirerend is dat? Met 3 uiteenlopende opdrachten van 8 maanden. De eerste krijg je van ons, de andere 2 vind je zelf. Dwars door de organisatie van ProRail, heel divers, vaak complex en altijd leerzaam. Zo zijn verschillende trainees nu aan het werk als business controller, manager veiligheid, bedrijfsjurist of data scientist.

Als team trek je samen nauw op. Maar jullie hebben ieder je eigen vakgebied en daarom zijn er verschillen tussen de 3 traineeships. Welke dat zijn?

  • Als finance trainee doe je 2 opdrachten voor finance en 1 voor een ander bedrijfsonderdeel. Ook krijg je extra trainingen vanuit de Finance Academy.
  • Ben je technisch trainee, dan voer je 3 opdrachten uit op de afdelingen operatie, projecten en vervoer & dienstregeling. Ook dan volg je trainingen. Bijvoorbeeld over het spoorsysteem, zoals basis railtechniek, systems engineering en life cycle management.
  • Kies jij voor management trainee, dan doe je 3 verschillende opdrachten in aansturende rollen.

Hoe ziet een werkweek van een trainee eruit?

Je werkt meestal de hele week op je eigen afdeling. Dat kan dus overal zijn. Op een technische of financiële afdeling, maar ook op het terrein van HR, strategie, duurzaamheid, innovatie of juist meer operationeel, zoals Verkeersleiding. Bij ProRail kun je alle kanten op, als het maar vooruit is. Werken verspreid over het land op 1 van onze regiokantoren of centraal op ons hoofdkantoor in Utrecht. Het kan. Samen kijken we waar jij het beste op je plek bent.

Elke dag ben je bezig met je opdracht. Daarnaast volg je bij ons een trainings- en ontwikkelprogramma. Dat is ongeveer 8 uur per week. Dat kan van alles zijn bij ProRail. Een training, een lunchlezing of je werkt samen met andere trainees aan een afdelingsoverstijgend project. Zoals de Young ProRail duurzaamheidswerkgroep. Of aan het samen organiseren van evenementen. Misschien zet je je liever in om nieuwe trainees te werven? Ook dat is mogelijk.

Wat is het verschil tussen het traineeship en het talentenprogramma? 

Met een traineeship kun je alle kanten op en ontdek je met 3 verschillende opdrachten wat het beste bij je past. Heb je al een duidelijk beeld bij wat voor functie je zoekt? Dan kun je kiezen voor het talentenprogramma. In tegenstelling tot het traineeship duurt het talentenprogramma 1 jaar. Je start direct in een specifieke functie, vervolgens ontwikkel je jezelf tot specialist. In beide programma’s is er ruimschoots aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.