Categorie: Techniek

type: Het werk van...

Anna Buskens

Alle ballen hooghouden, deadlines bewaken en goed kunnen luisteren en communiceren. 5 jaar geleden werkte Anna fulltime in de horecabranche. En toen brak de coronapandemie uit. ‘Via social media kwam ik een vacature bij ProRail tegen. Niet geschoten is altijd mis, toch?’ Ze besloot het roer om te gooien. Nu gebruikt ze haar kwaliteiten als projectmanager bij ProRail.

“Grotemensenbaan”

In 2009 begon Anna aan de studie Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht. ‘Ik ben heel geïnteresseerd in de wereld. Bij Cultuurwetenschappen leer je waarom de wereld in elkaar zit zoals hij in elkaar zit, met welke verschillende blikken je naar de wereld kunt kijken en wat de invloed van de geschiedenis op de hedendaagse wereld is.’ Na haar studie in Maastricht, begon ze aan haar pre-master Kunsten, Cultuur en Media in Groningen. Tijdens haar master specialiseerde ze zich in theaterbeleid en -management. ‘Daarnaast werkte ik in de horeca. Dat vond ik keileuk. Ook na mijn studie ben ik dat blijven doen, zodat ik kon nadenken over welke “grotemensenbaan” ik wilde. Al snel kwam ik erachter dat de horeca wel degelijk een volwassen baan is.'

… van tweesterrenrestaurant

Eerst werkte Anna als ‘medewerker bediening’ in de horeca, maar al snel kreeg ze een leidinggevende functie. ‘In 2018 werkte ik zelfs als maître in een sterrenrestaurant in Rotterdam. Dat vond ik ontzettend leuk en ik heb er dan ook veel geleerd. Hierna bleef ik in de horeca, maar dan achter de schermen. Ik was onder andere bezig met deadlines, financiën (hoeveel geld wordt er uitgegeven en wat komt er binnen?) en het trainen en begeleiden van personeel. Waar zijn we mee bezig en wat kan er beter?’

Toen brak de coronapandemie uit. Een flinke klap voor de horeca. En hoewel Anna de horeca nog steeds ontzettend leuk vond, was ze ook toe aan iets anders. ‘Via Instagram zag ik een reclame van een vacature bij ProRail. Projectcoördinator. Dit leek me een ontzettend leuke functie, waarbij ik zowel mijn opgedane kennis uit de horeca kon gebruiken als nieuwe dingen kon leren. Daarom heb ik gesolliciteerd. Als je het niet probeert, heb je altijd een nee.’ De rode draad in haar loopbaan? Analyseren wat anderen aan het doen zijn en kijken wat beter kan. ‘Als het misgaat, is het in beide sectoren mijn probleem. Het enige verschil is dat als het in de horeca misgaat op je vrije dag, het nog steeds jouw probleem is. Aan de 3 dagen weekend die ik nu in mijn functie heb, heb ik een tijdje moeten wennen, maar ik vind het heerlijk.’

… naar grote spoorprojecten leiden

In november 2020 kwam Anna in dienst als projectcoördinator. ‘Als projectcoördinator ben je de rechterhand van de projectmanager. De werkzaamheden van de projectcoördinator zijn nauw verbonden aan die van een projectmanager, waarbij de coördinator zich meer richt op korte termijn doelstellingen.’ Maar Anna wilde meer. Meer uitdaging en meer verantwoordelijkheid. En dat werd gezien. ‘Ik kreeg de kans om, in mijn functie als projectcoördinator, een project op te pakken als projectmanager. Dat ging goed. Sinds oktober 2022 ben ik officieel projectmanager.’ Daarbij is ze een van de 11 projectmanagers in gebied Zuid-West. ‘Ik ben nu bezig met een aantal energievoorzieningsprojecten. Maar ook een project om de Waalbruggen bij Zaltbommel opnieuw te schilderen. Voor al deze projecten houd ik me bezig met het overzien van het grote plaatje. Wat moet wanneer af, blijven we binnen het budget, wie hebben we bij dit project nodig en wat zijn de risico’s? Uiteindelijk ben ik eindverantwoordelijk voor het project. Maar ik hoef het gelukkig niet helemaal alleen te doen. Naast een mentor die mij helpt bij vragen over mijn nieuwe functie, heb je een heel team om je heen met ieder z’n eigen expertise. Nog zo’n overeenkomst tussen horeca en ProRail; iedereen heeft zijn eigen functie, en alleen samen kom je tot een goed eindresultaat!’

Ook elke dag vooruit? Kijk voor jouw mogelijkheden bij onze vacatures.