Categorie: Management

type: Het werk van...

Inge Hofland

'We steken veel tijd in innovatie en dat wordt gezien!'

Inge Hofland heeft hart voor de spoorse ICT. En naarmate het spoor verder digitaliseert, wordt techniek steeds belangrijker. Als teammanager trekt ze de kar op het gebied van innovatie, maar ze zorgt ook dat projecten lekker lopen én dat haar mensen goed in hun vel zitten. We liepen een week mee met deze manager infradata en geografisch informatiesysteem.

Maandag

'Werken binnen de ICT bij ProRail vind ik geweldig, omdat het spoor heel tastbaar is: je creëert aantoonbare waarde voor de organisatie en het land. Er valt nog veel te verbeteren door inzet van tech. Mijn twintigkoppige team en ik beheren ICT-systemen, zoals slimme digitale planning van het tijdelijk opschorten van treinen, zodat er veilig aan het spoor kan worden gewerkt. Maar als lijn- en delivery manager zorg ik voor de juiste mensen op de juiste plek én dat projecten en aanbestedingen lopen zoals gepland. Veel te doen dus, en dat vergt structuur. Vanuit mijn Apeldoornse thuiskantoor maak ik daarom op maandagochtend een heldere lijst met taken, maar ik denk ook bewust na over wat ik uit deze week wil halen.

Belangrijk punt: ik wil vandaag écht de uitnodigingen voor onze awardborrel de deur uit sturen. Deze zomer wonnen we op een congres in San Diego een internationale prijs voor ons geografische informatiesysteem: een manier om data op ontwerpbladen te visualiseren, zodat rail systems engineers en railverkeerstechneuten die goed kunnen beoordelen. We innoveren volop en dat wordt gezien!

Rond lunchtijd pak ik de trein naar de Inktpot, zoals wij het hoofdkantoor in Utrecht noemen, voor het maandelijkse afdelingsoverleg. Vandaag hebben we het over persoonlijke ontwikkeling, want de voortgangsgesprekken staan voor de deur! Ik heb echt de tijd genomen om me hierop voor te bereiden. Ik ga met collega’s in gesprek over ontwikkeldoelen, over wat ze nodig hebben om die te bereiken en of ze goed in hun vel zitten. Ook haal ik feedback op bij directe collega’s. Om het ijs te breken evalueren we het afdelingsuitje van vorige week nog even: op een borrel-barbecue-boot varen door utrecht. Dat was zo leuk! Daarna bespreken we persoonlijke ontwikkeldoelen en wat wel en niet goed gaat. Gelukkig is er binnen ProRail veel ruimte voor ontwikkeling en opleiding, dus kan ik mijn team hier concreet bij helpen.

Later op de middag heb ik een demo in ons innovatielab, het GeoLab, samen met ICT-consultant CGI. Voor onze ogen wordt een stukje software gebouwd van Track Changes: een app die hoort bij de digitalisering van bouwtekeningen. Bij de demo zitten onder anderen collega’s van treinbeheer, ICT en het hoofd Asset Ontwikkeling & Informatie. En eindgebruikers uit de operatie natuurlijk, want die moeten de app gaan gebruiken.

Dinsdag

Vandaag zit ik in de Inktpot. De dag begint met een strategiesessie waarin ICT-thema’s worden vastgesteld die de doelstellingen van ProRail helpen behalen. ERTMS, het digitaliseren van het hele Europese spoor zodat er meer treinen tegelijk kunnen rijden, is een hele belangrijke. Onze afdeling ontwikkelt software om betrouwbare data over het Nederlandse spoor in te winnen en we zijn druk met het ontwikkelen van Track Changes: een app die digitale ontwerptekeningen helpt uitlezen. Ook werken we aan het automatiseren van onze eigen processen. En soms blijkt een idee helemaal niet te werken, maar ontstaat daardoor juist innovatie. Mooi om te zien.

Na de lunch heb ik weekoverleg met het MT Assets en Bedrijfsvoering. Hier spreek ik mijn manager ICT assets & bedrijfsvoering, maar ook die van informatiemanagement & architectuur en het hoofd data informatie & analytics. We trappen af met een check-in, waarin we allemaal iets delen over onszelf of de afdeling. Verder spreken we het jaarplan door. We doen te veel projecten tegelijk, hoe gaan we focus aanbrengen? Ook voor onze mensen is dat essentieel. Agile werken moet hierbij helpen. We zitten nog middenin die transitie. Ik ben fan, maar ook kritisch, want het werkt alleen als mensen de essentie snappen. Maar dat gaat al goed.

ICT gaat binnen ProRail een nóg grotere rol spelen vanwege ERTMS, de Europese standaarden voor een draadloos en seinloos systeem. Daar gaat dus een hoop tijd in zitten.Vanochtend heb ik een online meeting met de safety manager, want we moeten we de invloed van software op treintrajecten en veilig werken opnieuw bekijken. Hoe gaan we zorgen dat collega’s zich hiervan bewust zijn?

Aan het eind van de middag staan de eerste twee ontwikkelgesprekken met mijn teamleden op de agenda.

Woensdag

Vandaag is een thuiswerkdag. ‘s Ochtends schrijf ik vacatureteksten voor twee ICT-functies: voor een applicatieconsultant en een GIS-productmanager. Een van mijn teamleden gaat binnenkort met pensioen, dus er is wat haast bij. Ik hou ervan mensen te verbinden en de juiste poppetjes op de juiste plek te krijgen, waardoor er chemie ontstaat die de doelen van ProRail verder brengt.

Tussendoor praat ik vanuit mijn rol als delivery manager bij met een dataleverancier: onze werkzaamheden hebben wat overlap, dus we moeten afstemmen wie welke taken oppakt.

Eens in de 2 à 3 weken stuur ik een update naar mijn team over wat er in mijn MT wordt besproken. Die maak ik aan het einde van de ochtend. Na de lunch word ik door een architect in een half uurtje door nog een demo van de Track Changes-app gepraat.

Als dagafsluiter nemen we met 4 managers onze leidinggevende rol onder de loep: aan de hand van intervisie worden we gecoacht over hoe je met jong talent in je team omgaat, vooral het eerste jaar. Zij geven aan wat ze belangrijk vinden en dat wordt in deze sessies aan ons teruggekoppeld. Als je jong bent en jezelf wil bewijzen is het zó belangrijk om waardering te krijgen! Goed om even na te gaan of je dat voldoende hebt uitgesproken.

Donderdag

Normaal zit ik op donderdag op kantoor, maar vandaag ga ik naar een jaarlijks ICT-congres in Rotterdam. Ik heb bijgedragen aan een rondetafeldiscussie over datagedreven werken. Hierbij schoven mensen aan van Rijkswaterstaat, de provincie, waterschappen, het kadaster en softwareconsultant CGI. Ook waren er mooie sprekers, onder meer iemand uit mijn ICT-team over Track Changes. Fijn dat ik die demo gisteren nog even had gehad en leuk dat hij deze innovatie wil presenteren aan zo’n grote groep!

Vrijdag

Ik doe wat administratie, zoals het goedkeuren van uren. Ook heb ik een bilat met een architect en staat er wat focustijd op het programma, zodat ik mijn  mail kan lezen.

Met het ICT-kernteam zijn we intensief bezig met diversiteit en inclusiviteit. Per half jaar behandelen we een thema voor de afdeling en nodigen we een spreker uit. Het is inspirerend om te zien hoeveel goede ideeën er ontstaan. Het laatste project was een taallunch, ook hebben we vacatureteksten meer gericht op anderstaligen en vrouwen. Vandaag komen we via videochat bij elkaar om de voortgang te bespreken. Ik probeer vrijdagmiddag altijd vrij te zijn, maar het is toch weer 15.00 uur geworden. Er zitten gewoon niet genoeg uren in een week!

Elke dag vooruit?
Kies voor een carrière bij ProRail.