Categorie: Finance

type: Het werk van...

Rogier Leemans

Processen, data en dashboards klinken misschien ver-van-je-bed. Maar de functie van Rogier als analist bij ProRail is onmisbaar. “Mijn functie draagt bij aan de missie van ProRail om Nederland duurzamer te maken. Door inzicht te bieden in processen met behulp van data, zorgen wij dat ProRail deze doelstelling ook echt waar kan maken. We zijn er nog niet, maar met data en goed inzicht voor de juiste acties moet dit haalbaar zijn.”  

Achtergrond 

Rogier heeft ruim 20 jaar ervaring in de spoorsector. Hij begon in 2012  bij ProRail als business controller bij cluster Projecten. Sinds 7 jaar werkt hij bij de afdeling Reporting en Analyse binnen Finance. Wij als afdeling stellen data en informatie beschikbaar om het werk van collega's makkelijker te maken. Het afgelopen jaar werkten we bijvoorbeeld hard aan een beter systeem voor het monitoren van de inzet van medewerkers. Hierdoor hebben collega's nu een veel beter overzicht van wat er speelt en kunnen ze hun werk efficiënter uitvoeren. Tegelijkertijd draagt dit ook bij aan het welzijn van de medewerkers. Met dashboards maken wij de data overzichtelijk. En met deze dashboards kunnen teamleiders en managers beter voor medewerkers zorgen en wordt overbelasting voorkomen. Om de dashboards goed te kunnen gebruiken geven we ook veel instructies en trainingen”.  

Rogier is aan het presenteren in een vergadering

Efficiënter werken  

Samen met zijn 14 collega’s zorgt hij ervoor dat vele ProRail medewerkers datagedreven, dus slimmer kunnen werken, “Binnen onze afdeling hebben wij dezelfde passie en de ambitie om ProRail efficiënter te laten werken. Wat ons team sterk maakt is de diversiteit aan expertises. Verschillende type mensen met verschillende kwaliteiten, zie ik echt als kracht. Binnen ons team zien we altijd mogelijkheden voor verbetering; ons werk is nooit af. We proberen ook onze collega's bij te brengen dat werken op basis van data het werk veel makkelijker kan maken, zelfs als je al heel hard werkt. Wij zijn hier om dit waar te maken en om afdelingen te ondersteunen." 

Verandering

Interessant genoeg maakt Rogier ook gebruik van data om te achterhalen of de oplossingen die hij en zijn team creëren, ook werkelijk worden gebruikt. Het allerleukste aan zijn baan vindt hij de uitdaging om zichtbare en meetbare verbeteringen te realiseren in een grote organisatie. “Het is niet altijd gemakkelijk om mensen te overtuigen en te betrekken bij veranderingen, maar dat maakt het juist een interessante opgave. Deze grote uitdaging is de reden dat ik nog steeds bij deze afdeling werk.” 

Rogier zit op een bank in Utrecht centraal

Vertrouwen in  de toekomst  

“Ik kijk vol vertrouwen naar de toekomst als analist bij ProRail. De technologische ontwikkelingen maken het steeds gemakkelijker om data te gebruiken en in te zetten voor verbeteringen. Wij zijn binnen ons team bezig met ‘process mining’ tools, om op een slimme manier processen te analyseren en met behulp van algoritmes te sturen. En ‘Robotics’ gebruiken wij om handmatig repeterend werk te vervangen door kleine robots. Bij ProRail hebben we oog voor deze technologieën en krijgen de kans om hiermee ons werk ‘slimmer’ uit te voeren.  

Hoe je data of technologie ook bekijkt, het succesvol gebruiken blijft uiteindelijk mensenwerk. Om dingen te realiseren heb je bevlogen mensen nodig, en daar hebben we er veel van. Ik ben ervan overtuigd dat we als team nog veel kunnen bijdragen aan de verdere groei van ProRail en het behalen van onze doelstellingen." 

Wil je net als Rogier ook elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail. Bekijk hier de vacatures bij jou in de buurt.