Categorie: Traineeships

type: Het werk van...

Tessa Vredeveld

Met een goed afgeronde studententijd in Groningen wilde Tessa graag een eerste stap in haar carrière zetten. Ze wilde ervaring opdoen op verschillende afdelingen en besloot een Traineeship Finance te volgen bij ProRail, en dat is haar goed bevallen.  

Mijn zoektocht

‘Je bent student en je weet nog niet zo goed wat je wil. Bij een traineeship zit je in een leuke tussenfase om dat verder uit te zoeken en te kijken wat er allemaal mogelijk is.’ Tessa merkt dat ProRail haar ondersteunde in haar zoektocht. ‘ProRail kijkt niet alleen naar wat het beste is voor het bedrijf, maar naar wat het beste is voor jou als medewerker.’ Daarom begon Tessa in oktober 2023 met haar traineeship Finance bij ProRail.

Tessa had altijd een interesse in financiën. Haar studie achtergrond spreekt voor zich. Ze wilde haar financiële kennis verbreden en daarom besloot ze om een traineeship gericht op Finance te volgen. ‘De hele spoorwereld is technisch en dat is hartstikke belangrijk. Maar de hele financiële wereld erachter is dat ook, en die wereld is veel ingewikkelder dan ik van tevoren had gedacht. Dat vind ik heel erg interessant.’

Tessa is aan het presenteren

Traineeships

Een traineeship bij ProRail duurt 2 jaar. Binnen deze periode voer je 3 opdrachten uit. 2 opdrachten (in het geval van Tessa) binnen Finance en een opdracht in een ander werkveld.

‘Voor mijn eerste opdracht werk ik bij Corporate Control, een subafdeling van Finance & Control. Dat is een afdeling die over de hele breedte van de organisatie dingen organiseert. We geven advies aan het bestuur en leveren financiële input voor projecten. Daarnaast zijn wij ook verantwoordelijk voor het aanvragen van subsidie, het maken van het beheerplan en financiële rapportages binnen ProRail.’

Tessa’s opdracht kan worden opgesplitst in 2 delen: het eerste deel gaat over het BKN Spoor, dat staat voor het Basis Kwaliteit Niveau Spoor. ‘We kijken naar het verschil in beschikbare en benodigde middelen tussen 2026 en 2030. Dat is een grote financiële puzzel met veel interne vraagstukken en samenwerking met verschillende afdelingen. Het betreft ook externe gesprekken met het ministerie van IenW, ministers en staatssecretarissen.

‘In het tweede deel van mijn opdracht houd ik mij bezig met de aanbevelingen die PwC en Horvat vorig jaar bij het herzien van de financiële lange termijn reeksen hebben gedaan. Nadat ik de aanbevelingen uiteen heb gezet ga ik met verschillende afdelingen in gesprek om te kijken hoe we dit willen aanpakken en hoe we hierop moeten controleren.’  

Simone zit in een vergadering met collega's

Toekomstperspectief 

‘Wat me in de toekomst leuk lijkt, is dat ik binnen de financiën blijf werken en dat ik mezelf daarin blijf ontwikkelen. Ik denk dat ProRail mij in mijn wens goed kan helpen en ondersteunen. Ik wil blijven leren. Binnen mijn masters Accountancy & Controlling en Management Accounting & Control kozen veel mensen voor accountancy. Dat wilde ik niet, de boekhouding van andere bedrijven controleren. Maar wat zich buiten accountancy afspeelde, daar had ik eigenlijk nog niet zo’n duidelijk beeld over.

Tessa voelt zichzelf langzaam maar zeker een “ProRailer” worden. ‘Er is hier een hele open en fijne cultuur. Dus hoe langer je hier werkt, hoe meer je dat gevoel krijgt.’

Wil je net als Tessa elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail. Bekijk hier de vacatures bij jou in de buurt. 

Meer

  • Philippe draagt als trainee bij aan de veiligheid op en langs het spoor. over Philippe Wijnruit

  • Pieter werkt aan specialistische, financiële vraagstukken. over Pieter Wagenaar

  • Maaike werkt als trainee aan de aanbestedingen van bermonderhoud. over Maaike Odijk

  • Meer verhalen