Categorie: Verkeersleiding

type: Het werk van...

Tineke Jelsma

Een positieve impact op een duurzame samenleving en een fijne werk-privé balans, dat is wat Tineke zocht in een baan. Met de studie ‘’kunstmatige intelligentie word je al snel richting consultancy geduwd, maar dat is niet wat ze wilde. Daarom koos ze voor ProRail. Als product owner Verkeersleiding ondersteuningssysteem (VOS) houdt ze zich bezig met het optimaliseren van het systeem dat een impact heeft op het spoor van Nederland. Als product owner binnen ProRail slaat Tineke de brug tussen wat de klant wil en wat ICT doet.

IT-talentenprogramma 

Tineke volgde het IT-talentenprogramma, een ontwikkelprogramma waarin je intensief begeleid wordt door intervisie, waardoor je meer inzicht krijgt in je werk en waar je tegen aanloopt. Het verschil met een traineeship is dat je bij een traineeship 3 verschillende opdrachten uitvoert van elk 8 maanden. Bij het talentenprogramma krijg je meteen een vaste functie waarin je je razendsnel ontwikkelt door het programma. Voor Tineke was dat product owner. “Tijdens het programma leer je veel over ICT in het algemeen en bouw je snel een netwerk op binnen ProRail. Als product owner VOS ben ik degene die het product vertegenwoordigt. Ik zorg er dus voor dat de applicatie VOS goed werkt en dat de decentrale verkeersleiders hierdoor goed ondersteund worden in hun werk.

Maatschappelijke impact

Voor Tineke zijn er twee belangrijke aspecten waarom zij koos voor werken bij ProRail. “Als ik 36 uur per week ergens werk, dan wil ik iets doen waar ik achter sta, iets dat goed is voor de maatschappij en bijdraagt aan een duurzamere wereld. Met dit in mijn gedachte kwam ik al snel uit bij ProRail. Door mijn werk rijden treinen veilig en op tijd zodat mensen soepel van A naar B kunnen reizen. Ze is verantwoordelijk voor het spoor in Nederland en maakt dit op een zo duurzame manier voor iedereen beschikbaar.’’ Elke dag rijden er in Nederland 5.500 treinen over 7.000 kilometer spoor. Om dit de faciliteren is mijn werk erg belangrijk en help ik Nederland vooruit.

Geven en nemen

“Wat ik heel erg fijn vind is de flexibiliteit en de vrijheid die je krijgt bij ProRail. Er wordt meer gekeken naar de output dus naar wat je oplevert. Zo kun je rustig een kopje koffie maken of een stukje wandelen om nieuwe ideeën op te doen.” Voor Tineke is deze flexibiliteit erg belangrijk. Tineke vertelt: ‘’Ik ben zelf een fanatiek sporter en train 5 keer per week. Ik vind het heel erg fijn dat dit ook kan en soms ga ik in de middag even sporten en ga ik wat langer door.’’ Het vertrouwen wat je krijgt vanuit ProRail om je dag zelf in te delen maakt het zo leuk om er te werken. “Daardoor kan ik elke dag vooruit.”

Ook elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail. Kijk op deze website voor een vacature bij jou in de buurt.