Veelgestelde vragen

Is jouw vraag al eerder gesteld? Dan vind je hieronder het antwoord op jouw vraag. Staat jouw vraag er niet tussen, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Wat is Baanbrekers

 • Hoe werkt het Baanbrekers Programma?

  Het ProRail Baanbrekersprogramma bestaat uit 4 onderdelen:

  • Je bespreekt met iemand uit je netwerk dat hij of zij wellicht interesse heeft in een baan bij ProRail. Je mag zijn/haar gegevens delen met Recruitment. Stap 1 is gezet.
  • Je gaat via een externe vacature of via werkenbijporail.nl/baanbrekers naar de campagnepagina van Baanbrekers en vult jouw gegevens én de gegevens van de potentiële ProRailcollega in. Je ontvangt 150 punten wanneer jouw aangedragen kandidaat solliciteert.
  • Past de kandidaat nu of in de toekomst bij ProRail? Recruitment neemt zo spoedig mogelijk contact op met jouw kandidaat.
  • Er volgen gesprekken met de kandidaat. Is het daadwerkelijk een match? Dat is goed nieuws voor de kandidaat, voor ProRail én voor jou. Jij ontvangt nog eens 850 punten.
 • Mogen alle medewerkers van ProRail meedoen?

  Alle medewerkers van ProRail (met een arbeids-, stage-, uitzend- of detacheringsovereenkomst) mogen met Baanbrekers kandidaten aandragen. Recruiters, searchers, vacaturehouders en leidinggevenden/collega’s die betrokken zijn bij de selectieprocedure van de vacature ontvangen geen punten. Zij mogen natuurlijk wel kandidaten aandragen.

 • Hoe draag ik een kandidaat aan op een vacature?

  Ga naar werkenbijprorail.nl/baanbrekers en klik op "Draag iemand aan". Kies hier welke vacature je wilt delen en vul de gevraagde gegevens in. Weet je niet zeker of de kandidaat een match is met ProRail? Geen enkel probleem, na de sollicitatie beoordeelt de afdeling Recruitment samen met de vacaturehouder het cv en neemt zo snel mogelijk contact op met de kandidaat. 

 • Krijg ik terugkoppeling over de gesprekken van mijn aangedragen kandidaten?

  Recruitment monitort het gehele proces en heeft een geheimhoudingsverplichting vanaf het moment dat het cv bij ons binnenkomt. Dit betekent dat er aan jou geen inhoudelijke terugkoppeling kan worden gegeven over de selectieprocedure. Uiteraard mag jij altijd vragen aan de door jou aangedragen kandidaat wat de status is. 

 • Hoe vaak kun je deelnemen?

  Je kan zo vaak je wilt nieuwe collega’s aandragen. Nadat je een persoon hebt aangedragen, staat deze 4 maanden in ons systeem en ontvang je punten als diegene solliciteert. Na die 4 maanden mag je deze persoon opnieuw aandragen. Lees meer over de regels en voorwaarden van het programma >

 • Wat is Baanbrekers?

  Met het Baanbrekersprogramma kun jij als medewerker potentiële collega’s aandragen op externe vacatures bij ProRail. We belonen je daar graag voor. Dit doen we met punten voor een sollicitatie en voor het daadwerkelijk starten van een door jou aangedragen kandidaat. 

 • Waarom heeft ProRail het Baanbrekers Programma?

  ProRail staat voor een grote uitdaging. Het vervoeren van 30% meer reizigers en 50% meer goederen over het spoor na 2030 (ondanks dat de treinen nu nog niet vol zitten door corona). Om dit te bereiken moet ook ons medewerkersbestand groeien. Een referral programma is 1 van de meest effectieve manieren van werven en zorgt voor een belangrijke bijdrage aan onze wervingsdoelstellingen. Zo gaan we elke dag vooruit.  

   

Beloning

 • Wat voor beloning ontvang ik voor het aandragen van een kandidaat?

  Zodra een door jou aangedragen kandidaat solliciteert bij ProRail ontvang je 150 punten. Op het moment dat jouw kandidaat is aangenomen bij ProRail ontvang jij nog eens 850 punten. Deze punten kan je vanaf 300 punten inwisselen voor mooie cadeaus in de cadeaushop, of je spaart nog even door.

 • Kan ik mijn punten ook delen met de door mij aangebrachte kandidaat?

  Je kan je punten niet weggeven aan of delen met een collega. Het staat je natuurlijk wel vrij een cadeau te bestellen en deze aan iemand te geven. Of je geeft je punten aan 1 van onze goede doelen. 

 • Kan ik de punten ook schenken aan het goede doel?

  In de cadeaushop kan je je punten schenken aan 1 van onze goede doelen; Spoorwensdagen, de voedselbank of Het Vergeten Kind. Je kunt je punten helaas niet schenken aan een collega.

Kandidaten

 • Hoe weet ik of ik de perfecte match maak?

  We vragen niet aan jou om de perfecte match te maken. Daar hebben we een professionele recruitmentafdeling voor. Maar jij kent ProRail door en door en je weet wie goed bij ons past. Teambuilders, grensverleggers, regiepakkers en andersdenkers, om maar wat te noemen. Vakmensen met unieke vaardigheden en eigenschappen, die bij ProRail helemaal zichzelf kunnen zijn. Mensen met verschillende culturele achtergronden, een chronische ziekte of beperking, man, vrouw, non-binair, jong of oud, iedereen is welkom. Omdat wij geloven dat jezelf zijn werkt. Past jou kandidaat toch niet? Geen probleem. Jij hebt je best gedaan. 

 • Wat als de kandidaat helemaal niet geschikt is voor ProRail?

  Dat is geen probleem. We weten dat dit ook kan gebeuren. Gemiddeld worden 1 op de 3 aangedragen kandidaten aangenomen. We zijn je enorm dankbaar want zonder jou is ons programma niet succesvol. We zijn immers samen baanbrekend. 

 • Wat als mijn aangedragen kandidaat weer uit dienst gaat?

  Dat kan gebeuren. Uiteraard vinden we dat erg jammer, welke reden dat ook heeft. Maar dat valt jou niet te verwijten. De punten blijven van jou. Jij hebt namelijk je best gedaan en daarvoor belonen we je graag.