Hoe ziet de opleiding tot treinverkeersleider eruit?

De opleiding treinverkeersleider is een fulltime traject en duurt ruim 8 maanden. De eerste 6 maanden volg je de basisopleiding op 1 van onze opleidingslocaties in Utrecht, Amersfoort, Arnhem, Amsterdam of Rotterdam. Daarna ga je de laatste 2 maanden verder op de verkeersleidingspost waar jij uiteindelijk gaat werken.

ProRail verzorgt en betaalt jouw opleiding. Ook krijg je tijdens de hele opleiding salaris betaald. Op je onregelmatigheidstoeslag moet je nog wel even wachten. Die gaat in als je op jouw post gaat werken en je onregelmatige diensten gaat werken. De opleiding volg je 36 uur per week. Ook als je bent aangenomen voor 32 uur. Er is in de eerste 6 maanden van de opleiding geen mogelijkheid om op vakantie te gaan. Omdat we simulaties in groepsverband oefenen, kun je ditniet alleen inhalen. Je mist dan teveel van het programma. 

De opleiding bestaat uit 5 delen;

  • deel 1: Basis spoorkennis en plan op orde brengen/houden;
  • deel 2: Werken in licht verstoorde situaties;
  • deel 3: Geplande werkzaamheden;
  • deel 4: Storingen en ongeplande werkzaamheden;
  • deel 5: Werken in zwaar verstoorde situaties.

Tijdens de basisopleiding maak je 3 theorie- en praktijktoetsen. De uitslag bepaalt gedeeltelijk of je door kan naar het volgende deel. Slaag je niet voor een toets, dan kun je deze eventueel overdoen. Naast de theorie- en praktijktoetsen, maak je 3 officiële examens. Een examen Veiligheidscommunicatie, een theorie-examen en de proeve van bekwaamheid. Dat laatste is een praktijkexamen. Je houdt het hele traject een leerlogboek bij en je houdt zelf de regie. Je monitort aan de hand van de wekelijkse leerdoelen zelf of je die doelen voldoende aandacht geeft.