Elke dag vooruit, elke dag duurzaam

In de videoserie Maar Waarom geven we antwoord op prangende vragen over ProRail. Dit keer over duurzaamheid.

De keuzes die we maken voor reizen en vervoer hebben invloed op natuur, milieu en klimaat. De trein is daarbij een van de meest duurzame manieren om op je bestemming te komen. Bij ProRail doen we er daarom alles aan om de trein aantrekkelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen en bedrijven. Bijvoorbeeld met goede dienstregelingen, prettige stations en zo min mogelijk storingen. Ook werken we aan duurzame oplossingen voor de energie en materialen die we gebruiken en hebben we aandacht voor de natuur. Werken bij ProRail betekent dan ook werken aan een leefbare wereld voor jezelf en voor toekomstige generaties.

Het kan altijd beter

Dat de trein duurzaam is, betekent niet dat we stilzitten. Bij ProRail geloven we dat het altijd beter kan. Juist als het gaat om duurzaamheid. We kijken niet alleen naar de klimaatverandering waar we nu al mee te maken hebben, maar ook naar de uitdagingen die nog op ons afkomen. De bevolking groeit en bewust reizen wordt steeds belangrijker. Om te zorgen dat iedereen prettig kan wonen, werken en leven moeten we vooruitdenken en slim omgaan met de ruimte die er is. Daarom is duurzaamheid onderdeel van alles wat we doen. Van ICT tot techniek en van de dienstregelingen tot de financiële bedrijfsvoering. Ook jij kunt bijdragen aan onze doelstellingen op het gebied van:

  • mobiliteit
  • energie
  • materialen
  • natuur

Werk bijvoorbeeld aan nauwkeurige plansystemen die het mogelijk maken om meer treinen over hetzelfde spoor te laten rijden. Of verbeter internationale dienstregelingen, zodat reizigers de trein kiezen in plaats van het vliegtuig. Ook op het gebied van energie en materiaalgebruik is er genoeg te doen. Bereken jij straks hoe we nóg efficiënter met ons energieverbruik kunnen omgaan door gebruik van ledverlichting, zonnepanelen en waterstoftreinen? Of duik je liever in de wereld van schone grondstoffen, maatschappelijk verantwoord inkopen en het hergebruiken van producten? Daarnaast bezitten we nog eens zo’n 10.000 hectare grond. Daar moeten we zuinig mee omgaan. Het landschap dat je vanuit je treinraampje voorbij ziet komen, is rijk aan planten, bomen, insecten en dieren. Die biodiversiteit willen wij behouden en vergroten. Dit doen we onder andere met duurzaam bermbeheer en de aanleg van natuurbruggen, ecoducten en faunapassages. Zo maken we samen een positief verschil voor een duurzame toekomst.

Maar Waarom? Collega’s aan het woord.

Bekijk: Maar Waarom? Collega’s aan het woord.

Wij vroegen onze collega’s wat zij vinden van duurzaamheid bij ProRail. Dit is wat zij zeggen. Elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail.

Ga naar alle vacatures