Wat is een assessment en hoe bereid ik me voor?

Een assessment is een onderzoek met testen, vragenlijsten, interviews en rollenspellen. Dat gebeurt altijd door een onafhankelijk en gespecialiseerd onderzoeksbureau. Treinverkeersleider is een veiligheidsfunctie en de selectie is dan ook streng. Daarom zitten in de selectieprocedure 1 online assessment, een online game en 2 “face-to-face” assessments (waarvan 1 online via beeldbellen).

Online assessment en game

Het online assessment doe je thuis. Je krijgt via mail een link om je aan te melden en maakt dan in alle rust de vragen. Je moet een minimale score behalen om door te gaan naar de game. Haal je die score niet dan val je helaas af en stopt het proces.

Is de uitslag positief dan krijg je via mail de link naar de game. De game is special voor ProRail gemaakt. Ook die maak je thuis. Zonder gestoord te worden. Alleen zo zorg je ervoor dat je de game haalt. Haal je de game niet, dan stopt helaas het proces.

“Face-to-Face" assessments

1. Het eerste "face-to-face" assessment is psychologisch onderzoek 1 en vindt plaats bij 1 van onze assessmentbureaus. Het bestaat uit;

  • veiligheidsgeschiktheidstesten, gericht op aandacht houden en reactievermogen;
  • capaciteitstesten;
  • een persoonlijkheidsvragenlijst;
  • een gesprek met een psycholoog.

De uitslag bepaalt of je voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen, maar ook of wie jij bent past bij de functie. En of je door bent in het proces.

Belangrijk: Het assessment heeft een aantal tussentijdse afvalmomenten. De eerste test die je gaat doen, bepaalt of je doorgaat naar het tweede onderzoek. Als deze score niet voldoende is, eindigt voor jou helaas de sollicitatieprocedure.

2. Het tweede assessmentmoment noemen we psychologisch onderzoek 2. Dit onderzoek is online en volgt na het succesvol afronden de psychologisch onderzoek 1. Je krijgt een pittig rollenspel, waarmee je kunt laten zien hoe besluitvaardig, flexibel en doortastend je bent. Halverwege bespreken we hoe je het doet en krijg je de kans onze feedback toe te passen op het volgende deel van het rollenspel. Tijdens het nagesprek met de psycholoog bespreken we samen met jou de resultaten van de twee assessments en krijg binnen 5 werkdagen de uitslag. Geschikt voor de functie treinverkeersleider, of niet.

Ontdek hier wanneer de eerst volgende assessmentdagen paatsvinden.

Medische onderzoek

Uit het medische onderzoek blijkt of er medische redenen zijn waardoor je de functie mogelijk niet kan uitoefenen. Zoals bv epilepsie of diabetici. Elke 5 jaar krijg je een nieuwe medische keuring, omdat treinverkeersleider een belangrijke veiligheidsfunctie is. Dat staat in de Spoorwegwet . In bijlage 2 van het Besluit Spoorwegpersoneel vind je de medische eisen, in bijlage 4 de psychologische eisen.

Kan ik me op een assessment voorbereiden?

Op een assessment kun je je voorbereiden. Zorg dat je goed uitgerust en geconcentreerd bent, een rustige werkplek hebt waar je niet gestoord kan worden. Maak het assessment in 1 keer. Je kunt alvast beginnen met oefenen. Klik hier om op de oefenpagina van 123test te komen.