type: Succesmomenten

Johan & Jeroen

Johan en Jeroen zijn beide vrijwilligers bij de brandweer. De groep vrijwilligers is heel hecht met elkaar. ‘Je moet op elkaar kunnen bouwen. Je hebt wat voor elkaar over, anders kun je dit werk niet doen’, zegt Jeroen. ‘Het is eigenlijk je bonusfamilie. Er zijn veel activiteiten buiten de brandweer om, zoals een barbecue. En elke donderdag oefenen we, natuurlijk. Onze vrouwen kennen elkaar ook. Maar Johan en ik zien elkaar vaker dan we onze eigen vrouw zien’, grapt Jeroen.

Dat is zeker het geval sinds Jeroen en Johan sinds een paar jaar allebei bij ProRail werken. Johan als medewerker incidentenbestrijding en Jeroen als Algemeen Leider/ Officier van Dienst Incidentenbestrijding. Maar privé en werk gescheiden houden, vinden zij heel belangrijk. ‘Je krijgt een heel andere relatie met elkaar als je samenwerkt. Zeker als het een hiërarchische relatie is. Daar moet je allebei goed mee om kunnen gaan’, zegt Johan.

 

Je wilt niet dat iemand binnen twee maanden weer weg is. Dus we weten wat voor vlees we in de kuip hebben als we iemand vragen die we al kennen’

‘Ik zat bij mijn vorige werkgever niet helemaal op mijn plek. Daarom gaf Johan mij een duwtje in de rug. Johan stuurde me de vacaturetekst door en ik noemde hem in mijn motivatiebrief. Daarna was het aan mezelf. Er waren 2 uitkomsten mogelijk: we worden collega’s of niet’, zegt Jeroen. ‘Voor ons is het extra fijn als we een nieuwe collega via een collega krijgen. De kandidaat weet namelijk waarop hij of zij solliciteert. Er wordt vaak al een dagje meegelopen, daar steken we ook echt tijd in. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Je wilt niet dat iemand binnen twee maanden weer weg is. Dus we weten wat voor vlees we in de kuip hebben als we iemand vragen die we al kennen’.

Er hangt ook een flinke waarde aan de punten die je krijgt voor het aandragen van een kandidaat. Johan kocht een handig huishoudelijk apparaat en is inmiddels aan het sparen voor een barbecue. ‘Dat is een leuke bijkomstigheid aan het binnenhalen van mensen die je kent’, zegt hij. ‘Waardering voor wat je doet.’

De heren zijn allebei trots op wat ze doen. En dat zouden meer collega’s moeten zijn, vinden ze. ‘Waar je ook zit in de organisatie, jij bent onderdeel van het proces om de treinen in Nederland te laten rijden. Daarom is het belangrijk om mensen aan te dragen waar je achter staat. Dan weet je zeker dat de ‘cultuurmatch’ klopt’, zegt Jeroen. ‘En last but not least, abonneer je op ons Youtubekanaal, duimpje omhoog en volgen. Dan kunnen nog meer mensen zien wat we doen’, zegt Johan.

Elke dag vooruit? Samen zijn we Baanbrekend. Draag iemand uit je netwerk aan op werkenbijprorail.nl/baanbrekers.

Verhalen

Meer verhalen