Categorie: Techniek

type: Het werk van...

Robin Rietman

Sinds oktober 2023 werkt Robin als technisch trainee bij ProRail. Robin kwam bij ProRail terecht na het volgen van een loopbaanworkshop op haar universiteit. Daar werd ze gestimuleerd om te reflecteren op haar interesses en waarden.

Van theorie naar techniek

‘Ik heb Natuurkunde en Filosofie gestudeerd. Die studies waren beide best theoretisch. Na het studeren wilde ik iets doen waar ik een maatschappelijke impact kon maken. Ik vond ProRail heel interessant. Ze staan midden in de maatschappij, het spoornetwerk is een heel bekend product wat mensen ook echt nodig hebben. Bij de workshop kreeg ik het advies om niet naar specifieke werkgevers of functietitels te zoeken. In plaats daarvan moest ik zoeken op onderwerpen en termen waar ik interesse in had. Duurzaamheid en maatschappelijke impact vind ik belangrijk, en toen kwam ik bij ProRail terecht.’

Simone is aan het presenteren

Traineeships

Robins 1e opdracht viel onder de afdeling Asset Management en Informatie. ‘We gebruiken binnen ProRail een specifiek systeem om data over de spoorinfrastructuur in vast te leggen.  Informatie over de plaats en rol van spoorstaven of overwegen is belangrijk. Dit systeem gaan we de volgende jaren vernieuwen. Daarbij moeten er ongeveer een miljoen objecten over worden gezet. Meer dan duizend gebruikers moeten op een nieuwe manier gaan werken, met een nieuw systeem. Robin is betrokken bij gebruikers- en implementatiemanagement, waarbij ze zich richt op het identificeren van de behoeften van de gebruikers en het bevorderen van samenwerking tussen gebruikers en het projectteam.

Robin begint met haar 2e opdracht op de afdeling Capaciteitsmanagement. Ze richt zich daar vooral op Prognoses en Vervoersontwikkeling. ‘Daar wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het spoorvervoer in Nederland, maar er worden ook voorspellingen gemaakt. Je wil niet zomaar een nieuw traject aanleggen of willekeurig iets gaan verbouwen, je wil aansluiten bij de vervoersbehoefte. Ik ga specifiek kijken naar de voorspellingen voor internationaal treinverkeer. Daar is veel politieke aandacht voor. Mensen reizen steeds vaker internationaal met de trein. Ik ga onderzoeken hoe we betrouwbaar kunnen voorspellen hoe internationaal treinverkeer zich gaat ontwikkelen.

‘Het leukste aan mijn traineeship vind ik de variatie. Je doet veel verschillende dingen in een korte tijd. Je leert veel mensen kennen en krijgt verschillende trainingen over persoonlijke ontwikkeling. Die variatie, in mensen, inhoud en vormen, dat vind ik echt leuk. Je kunt jezelf snel ontwikkelen omdat je de kans krijgt om op verschillende plekken te kijken. Je wordt uitgedaagd om kennis te maken met verschillende werelden en dat heeft echt toegevoegde waarde.’

Simone zoekt iets op de laptop met een collega

Toekomstperspectief

Na haar traineeship wil Robin graag bij ProRail blijven werken. ‘Veel aspecten van de spoorwereld spreken me aan. Ik vind ProRail ook een fijn bedrijf, het is een plek waar je serieus wordt genomen. Ik denk dat het heel waardevol is om als trainee je brede blik en opgebouwde netwerk in te zetten.   Uiteindelijk wil ik graag een plek vinden waar ik mensgericht en technisch werk kan combineren. Je denkt misschien dat je een achtergrond hebt die niet overeenkomt met de spoorwereld. Dat dacht ik ook voordat ik bij ProRail ging werken. Maar, als je jezelf graag wil ontwikkelen en de motivatie hebt, dan moet je het gewoon proberen.’

Robin zou voor haar laatste opdracht meer in de operatie willen werken. ‘Ik zou graag bij Verkeersleiding of Asset Management willen. De plekken waar ze de treinen laten rijden, of samenwerken met inspecteurs die dagelijks de kwaliteit van het spoor controleren. Dat is nog steeds technisch, maar ook heel dynamisch. Ik vind het fijn dat ik mezelf zo breed kan oriënteren. Als ik een gewone baan had genomen, kon ik niet meteen zoveel leren.

Wil je net als Robin elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail. Bekijk hier de vacatures bij jou in de buurt. 

Meer

Meer verhalen