Elektrotechnicus

Een aantrekkelijke functie vol uitdaging voor jou;

 • kortsluitproeven met grote vermogens
 • bedienen en bewaken van de energievoorziening van het spoor
 • grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid op het spoor
 • werken met geavanceerde systemen en technologieën
 • altijd in contact met onderhoudsaannemers

Bekijk vacature

Elke dag vooruit als elektrotechnicus

Ben jij elektrotechnicus en wil je iets betekenen voor Nederland? Wij leiden je op tot bedrijfsvoerder energievoorziening op 1 van de belangrijkste afdelingen binnen ProRail; het Operationeel Besturingscentrum Infra (OBI). Want daar zorg jij ervoor dat de treinen kunnen blijven rijden.  

Elektriciteit is onmisbaar op het spoor, dag en nacht. Denk aan;

 • Bovenleidingen;
 • Hoog- en laagspannings installaties;
 • Tunneltechnische installaties;
 • Schakel-/onderstations.

Allemaal nodig om Nederland in beweging te houden. Als daar iets aan stuk gaat, dan moet dat zo snel mogelijk worden opgelost. Om ervoor te zorgen onze aannemers veilig aan de slag kunnen, schakel jij alle systemen en installaties uit. Er kan echt van alles gebeuren; een boom op de bovenleiding, bliksem inslag en een tunnelstoring. Je moet dan ook snel schakelen, want calamiteiten komen altijd onverwachts. Bij geplande onderhoudswerkzaamheden aan het spoor kom je ook in actie. Je zet jouw technisch inzicht in om storingen te voorkomen. Een belangrijke baan dus, want de veiligheid van de mensen die op en rond het spoor werken en verblijven ligt in jouw handen.

Bedrijfsvoerders in actie

Bedrijfsvoerder energievoorziening voor jou

Naast de uitdagende werkzaamheden, de grote verantwoordelijkheid en de goede voorwaarden, zijn er nog meer goede redenen om voor deze functie te kiezen. Wat dacht je van een opleiding op maat, geen overuren want je werkt in ploegendiensten, diensten die zijn aan te passen naar jouw voorkeur,  onregelmatige diensten zodat je meer flexibiliteit en vrijheid hebt in je dagelijkse leven en een goede werk- en privébalans? 

Daarnaast worden de fijne werksfeer en het warme welkom vaak genoemd door onze bedrijfsvoerders in opleiding. Het team is hecht en staat altijd voor elkaar klaar. 

Lees meer over onze cultuur >

Dankzij jou kunnen treinen rijden

Bekijk: Dankzij jou kunnen treinen rijden

Als bedrijfsvoerder zorg jij ervoor dat het spoor in topconditie kan blijven. Je schakelt energie-installaties uit zodat onze aannemers hun werk veilig kunnen doen, je controleert schakel opdrachten en je houdt je bezig de voeding van bovenleidingen, seinen, wissels, overwegen en onderstations. Maar er is meer. Bekijk wat onze bedrijfsvoerders willen toevoegen aan de vacature tekst.

Naar vacature

Operationeel Bedieningscentrum Infra

Elke dag stroomt er een grote hoeveelheid elektriciteit door 14.000 km bovenleidingen, duizenden wissels, seinen en 277 onderstations en 108 schakelstations. Want zonder elektriciteit rijden er geen treinen. Het Operationeel Besturingscentrum Infra bestuurt en bewaakt de elektrische infrastructuursystemen op en rond het spoor, voor het standaard spoornetwerk (laagspanning), maar ook voor de Betuweroute (hoogspanning). Het gaat dan om systemen voor de energievoorziening, bovenleidingen en onderstations, de railinfravoedingen, noodstroomvoorzieningen en tunneltechnische installaties. We monitoren alle installaties en komen in actie bij incidenten, schakelen deze gepland en ongepland uit zodat onze (onderhouds)aannemers veilig hun werk kunnen doen.

 • Maximaal 8000A

  1500V DC

 • KM bovenleiding

 • Onderstations

De verhalen

 • Emanuel liep een dagje met een bedrijfsvoerder mee en was meteen verkocht. over Emanuel Lusiita

 • Marek gebruikt de kennis uit zijn vorige opleiding voor de opleiding tot bedrijfsvoerder energievoorziening. over Marek Wojciak

 • Van baan veranderen is altijd spannend. Elektrotechnicus Jan is blij dat hij de stap heeft gewaagd. over Jan Spriel

 • Wat je echt wilt weten over bedrijfsvoerder energievoorziening

  • Hoe ziet de opleiding eruit?

   Je gaat werkend leren. De opleiding is gemiddeld 2 dagen in de week en de overige dagen draai je gewone diensten mee. En we betalen je meteen een volledig salaris. We bieden maatwerk. De opleiding is op jouw niveau afgesteld. Heb je problemen met bepaalde stof, dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen de toetsen te halen. Heb je een toets, dan krijg je extra tijd om te leren. Heb je meer tijd nodig of ga je juist sneller, dan is dat geen probleem. 

  • Ik heb geen ervaring met hoogspanning, is dat erg?

   Nee, dat is niet erg. Wij leiden je op. Het is wel belangrijk dat je een opleiding hebt in elektrotechniek, hoogspanning of niet. Of het nu gaat om 220 of 1500 Volt, de wet van Ohm blijft toepasbaar.

  • Ik werk graag met mijn handen, kan ik dat blijven doen?

   Als elektrotechnicus bij ProRail werk je binnen, en dus niet meer met je handen. De kennis die je op hebt gedaan door het werken met je handen komt wel goed van pas tijdens de opleiding en het werk wat je gaat doen.

  • Los ik zelf storingen op?

   Nee, als er een storing of incident is stuur jij binnen de aannemer aan die buiten de storing oplost. Wel denk je mee over het voorkomen van storingen. Jouw technische inzicht komt daarvoor heel goed van pas.

  • Is de overstap van monteur naar bedrijfsvoerder moeilijk?

   Het werk dat je doet op het OBI is inderdaad anders dan het werk dat je als monteur doet. Gelukkig gooien we je niet in het diepe. Voor je op het OBI aan de slag gaat, volg je een betaalde opleiding van ongeveer een jaar. In dat jaar leren we je alle ins en outs van het elektronetwerk op en rond het spoor. Je krijgt de tijd om te wennen en je examens te halen.

  Meer vragen