Wat heb ik nodig om treinverkeersleider te worden?

Treinverkeersleider zijn betekent dat je de treinen veilig laat rijden. Je werkt in het hier en nu, maar denkt ook vooruit. Bij een verstoring handel jij onder tijdsdruk en je weet exact wat je moet doen. Je hebt contact met de ketenpartners, machinist en eventueel met hulpdiensten en andere betrokkenen. Ook zorg jij dat er de juiste veiligheidsmaatregelen worden getroffen als er 1 of meerdere baanvakken sluiten. Een verantwoordelijke veiligheidsfunctie dus. En dat brengen we jou bij ProRail allemaal bij tijdens je opleiding. Zodat je in het slechtste geval als beste bent voorbereid.

We hebben 12 verkeersleidingsposten door heel Nederland. Elke locatie heeft eigen vacatures. Voor de volgende plekken zoeken we nieuwe treinverkeersleiders: Alkmaar, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Roosendaal, Zwijndrecht, Rotterdam/Barendrecht en Eindhoven.

Om in te stromen in de opleiding en zo het vak te leren, heb je in ieder geval:

  • Mbo4-, havo-, vwo-niveau of hoger.
  • Recente opleidingservaring zodat je het in je hebt om snel theoretische kennis tot je te nemen. Zo rond je onze opleiding makkelijker af.
  • De vaardigheid om kritisch te kijken naar je eigen handelen om zo steeds weer beter te worden.
  • De eigenschappen stressbestendigheid, overtuigingskracht en besluitvaardigheid.
  • Een heel goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands.
  • De mogelijkheid om de eerste 4 à 5 maanden van de opleiding naar de opleidingslocatie te reizen. Dat is in Amsterdam, Amersfoort, Utrecht, Rotterdam of Arnhem. De definitieve locatie van de opleiding bepalen we op basis van de samenstelling van de klas.

Wat ook belangrijk is, is dat we je vragen om minimaal 3 jaar bij ProRail te blijven. Wij investeren tijd, geld en energie in een goede opleiding en veel begeleiding. Mooi dat jij bij ons treinverkeersleider wilt zijn. Dat zit helemaal goed als je de online assessments, de psychologische- en medische onderzoeken met succes afrondt bij ons.

Verder is het goed om te weten dat je:

  • Werkt in 3-ploegendiensten (vroeg-laat-nacht).
  • Gemiddeld 2 van de 4 weekenden in de maand vrij bent.
  • Opleiding ongeveer 8 maanden duurt, waarvan 6 maanden basisopleiding en 2 maanden opleiding op je nieuwe werkplek. Vanaf dag 1 krijg je een volledig salaris en reiskostenvergoeding.
  • Voor een enkele reis van je huis naar je werk maximaal 60 minuten onderweg bent. En mocht dat Zwijndrecht zijn, dat je dan beschikt over eigen vervoer. Voor die locatie is dat een must om er te komen. 

Wil je net als ProRail elke dag vooruit? Solliciteer dan meteen of lees eerst meer over de sollicitatieprocedure >.