Categorie: Management

type: Het werk van...

Saskia Serné

Saskia heeft altijd al een interesse in geneeskunde gehad, maar na een interview voor haar studie begon ze na te denken over wat ProRail voor haar kon betekenen. Nu, anderhalf jaar later, volgt ze het Management traineeship en deelt ze haar ervaringen.

Van het ziekenhuis naar de spoorwereld

Nadat ze haar Bachelor Geneeskunde had behaald, besloot Saskia om een Masteropleiding Occupational Health and Sustainable Work te volgen. ‘Ik moest voor een studieopdracht iemand interviewen over duurzame inzetbaarheid. Mijn moeder kende iemand die bij ProRail op de afdeling HR werkte.’ Het interview zette Saskia aan het denken. ‘ProRail is een maatschappelijke organisatie, iedereen kent het spoor en bijna iedereen maakt er ook gebruik van. Binnen de organisatie speelt veel, en de traineeshipvacature verscheen precies op het juiste moment voor mij.

Saskia besloot om de medische wereld in te ruilen voor de wereld van ProRail. Sinds september 2022 werkt ze als Trainee bij ProRail. Ze heeft daarbij diverse opdrachten uitgevoerd op verschillende afdelingen. ‘Ik vind de afwisseling heel leuk. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en je werkt met veel verschillende mensen samen. Ik vind mijn persoonlijke ontwikkeling belangrijk en dat is iets waar ProRail veel aandacht aan besteedt. Je leert de organisatie en jezelf goed kennen.’

Simone is aan het presenteren

Traineeships

Saskia's 1e opdracht was op de afdeling HR. Daar deed ze onderzoek naar hoe ProRail er de komende jaren uit zou gaan zien op het gebied van medewerkers. Het doel was om te kijken naar hoe de werkprocessen efficiënt konden worden uitgevoerd wanneer er bijvoorbeeld veel medewerkers met pensioen gingen. 

Tijdens haar 2e opdracht werkte Saskia als teammanager van de Meldkamer Spoor. ‘De Meldkamer Spoor is de landelijke alarmcentrale van ProRail.’ Saskia heeft als teammanager bij ProRail niet alleen leiderschapsvaardigheden ontwikkeld, maar ook veel kennis opgedaan over de bedrijfsvoering. Ik richtte me in mijn werk vooral op de mensen en ook op de systemen die ze voor hun werk gebruikten. Daarnaast hield ik me bezig met hoe ze samen met andere partijen incidenten oplosten en met de diverse werkwijzen die ze hanteerden.

Saskia legt uit waar ze zich mee bezighoudt tijdens haar huidige opdracht als omgevingsmanager. In verschillende projectteams zorg ik dat de juiste personen meewerken. Zo voldoen de projecten aan juridische en technische eisen voordat projecten van start gaan. Ik bekijk per project wat er moet gebeuren. Er kan bijvoorbeeld eerst een bodemonderzoek nodig zijn, of misschien liggen er leidingen van een andere partij in de grond.’ 

Simone zoekt iets op de laptop met een collega

Toekomstperspectief

'Ik kan bij ProRail ontzettend veel verschillende kanten op, dus ik zie mezelf hier zeker nog een tijd werken. Ik was enthousiast over het traineeship van ProRail en ik ben blij dat ik in de spoorsector terecht ben gekomen.' Tijdens haar traineeship heeft Saskia niet alleen waardevolle ervaring opgedaan, maar ook goede vriendschappen gesloten met haar medetrainees. 'De traineegroep is heel leuk. We hebben veel gezamenlijke trainingsmomenten gehad en activiteiten met elkaar georganiseerd.'

Wil je net als Saskia elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail. Bekijk hier de vacatures bij jou in de buurt. 

Meer

Meer verhalen