Categorie: ICT

type: ProRailers

Lisanne van Vliet

Tijdens het afronden van haar master Information Systems aan de Universiteit van Amsterdam ging Lisanne op zoek naar een passende werkgever. Haar wensenlijstje? Een open bedrijfscultuur, maatschappelijk relevant werk en feeling met het eindproduct. ProRail voldeed aan alle punten. Zeker toen ze het Talentenprogramma ontdekte. "De inhoud van het werk in combinatie met de begeleiding en training sprak mij direct aan."

Je eigen weg vinden

"Hoe omvangrijk en divers ProRail is als organisatie, ontdekte ik pas toen ik hier kwam werken. Ik wist wel dat ProRail verantwoordelijk is voor het Nederlandse spoorwegnet, maar niet wat daar precies bij komt kijken. Alleen binnen ICT werken al zo’n 650 collega’s en lopen er soms wel meer dan 100 projecten tegelijkertijd. Ik was dan ook erg blij met de buddy die ik toegewezen kreeg. Zeker in het begin is het fijn als je iemand hebt die je wegwijs maakt en in contact brengt met de juiste mensen. Sowieso is iedereen binnen ProRail erg behulpzaam. Mijn eerste maanden stonden in het teken van de mensen en organisatie leren kennen. Ik heb veel kennismakingsgesprekken gevoerd. Daar kwamen leuke en interessante verhalen uit voort. Zo leerde ik ook een ervaren collega kennen die spontaan aanbood mijn coach te worden. Zij werkt binnen een ander onderdeel van ICT en is vanuit haar eigen ervaring en enthousiasme een netwerk van coaches gestart. Dit soort initiatieven zie je overal binnen ProRail. Super inspirerend én fijn voor mij en andere collega’s."

Wat wij bij ICT ontwikkelen heeft direct invloed op de sporen, stations, bruggen en tunnels buiten. Daar ben ik trots op.

Samen werken aan je eigen ontwikkeling

"Ik ben het programma gestart met 4 andere ICT-collega’s. Anders dan bij een traineeship start je direct in je eigen functie. Dit betekent dat we allemaal op een andere afdeling werken. Zo werk ik als business information analyst bij ICT Infrastructuur en Operatie. De anderen werken bijvoorbeeld als scrum master, Linux engineer of functioneel beheerder bij andere ICT-onderdelen. Samen volgen we trainingen en werken we aan onze professionele en persoonlijke ontwikkeling. Daarbij leren we van elkaar. Ook voeren we gezamenlijke, afdeling-overstijgende opdrachten uit zoals het vernieuwen van de website. Daarnaast hebben we maandelijks een intervisiebijeenkomst met een externe begeleider. Dan bespreken we van alles in een veilige, vertrouwde setting. Dit kunnen inhoudelijke, organisatorische of persoonlijke vraagstukken zijn. Daar leer ik ook veel van en het is leuk om te horen waar de anderen mee bezig zijn. Ondanks het vele thuiswerken en de coronamaatregelen hebben we elkaar echt gevonden en zijn we een hechte en gezellige groep geworden."

Schakel tussen het werkveld en ICT

"Ook binnen mijn eigen team van directe collega’s voel ik mij inmiddels helemaal thuis. Er is weinig hiërarchie en iedereen is heel benaderbaar. Als enige business information analyst binnen een team van vooral netwerkarchitecten ben ik de schakel met de business. Ik vertaal hun gebruikersbehoeften naar haalbare plannen met oog voor de verschillende belangen en prioriteiten. Wat moet er precies gebeuren? Wie hebben we daarbij nodig? Waarom is dit belangrijk voor ProRail? Hoe pakken we dit aan? Mijn uitdaging is om op al dit soort vragen een antwoord te vinden. Vervolgens stel ik een plan op en als het management dit goedkeurt dan draag ik het over aan een projectmanager. Het leuke is dat ik op die manier echt de schakel ben tussen het werkveld en ICT. Wat wij binnen achter onze laptop ontwikkelen heeft direct invloed op de sporen, stations, bruggen en tunnels buiten."

ProRail is een grote leerschool

"Zowel in mijn dagelijks werk als in mijn eigen ontwikkeling binnen het Talentenprogramma word ik uitgedaagd om elke dag vooruit te gaan. Mezelf verder te ontwikkelen en te blijven leren. Bovendien ben ik van nature nieuwsgierig en wil ik overal het fijne van weten. Binnen ProRail zijn er wat dat betreft genoeg kansen en mogelijkheden. Kansen die je zelf moet grijpen. Daarbij zijn er gelukkig genoeg mensen die je willen helpen jouw weg te vinden. Of je nu een studie of training wilt volgen of gedeeltelijk in een andere rol of in een ander team aan de slag wilt. Wat dat betreft is ProRail een grote leerschool. En dat stopt niet na het Talentenprogramma. Er is altijd wel iets nieuws te leren, ontdekken of ontwikkelen."

Elke dag vooruit?
Kies voor een carrière bij ProRail.

Verhalen

Meer verhalen