Categorie: Human facility management

type: Het werk van...

Kawita Kanhai- Roopram

Stel je voor: op maandagochtend stap je je kantoor binnen en de lichten gaan automatisch aan. Je neemt een kop koffie uit de koffieautomaat en na een productieve ochtend besluit je om te lunchen in het bedrijfsrestaurant. Al deze zaken worden mogelijk gemaakt door de afdeling Human Facility Management . De afdeling is verantwoordelijk voor 32 ProRail-locaties. Dit gaat van gebouwbeheer tot het leveren van uiteenlopende voorzieningen op (kantoor)locaties. Denk aan meubilair, schoonmaak, catering, maar ook de verantwoordelijkheid voor het wagenpark en bedrijfskleding. Alles om te zorgen dat de werkomgeving goed en veilig zijn ingericht, zodat ProRail-medewerkers hun werk optimaal kunnen doen. Kawita werkt als projectmanager binnen het team werkplek en services ‘een dynamische en diverse functie’.

Hecht team 

Kawita maakt deel uit van het team werkplek en services. ‘Ons team bestaat uit 7 collega’s met allemaal verschillende persoonlijkheden, expertises en rollen. Daardoor vullen we elkaar goed aan. En kun je als team heel probleemoplossend werken. Binnen de facilitaire dienst is er veel diversiteit aan werkzaamheden, maar ook behoefte van ProRailers. Denk maar aan het verschil in functies. Op het Inktpot kantoor werken medewerkers van 9 tot 5. Maar op de verkeersleiding posten en bij Incidentenbestrijding zijn er 24/7 medewerkers aan het werk. Daar moet je als facilitaire dienst goed op inspelen.’

Simone is aan het presenteren

Behoefte van ProRailers

Kawita omschrijft haar functie als: adviseur project- en productmanager in één. ‘In een project werken we vaak een product uit. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van schoonmaak(producten). We kijken hoe deze dienst in het verleden is gegaan, de ervaringen van de ProRailers en komen tot verbeterpunten. Tot slot adviseren wij hoe ProRail dit in de toekomst het beste kan inrichten. Wij kijken altijd vanuit de behoefte van de ProRailers wat we moeten faciliteren in onze dienstverlening. De productontwikkeling kant is heel breed en heeft alles te maken met, het woord zegt het zelf al: producten. Denk aan meubilair, bedrijfskleding en catering. ’Kawita houdt zich voornamelijk bezig met het laatste aspect, al het eten en drinken dat wordt aangeboden in het bedrijfsrestaurant.

Simone zoekt iets op de laptop met een collega

Havercappucino alsjeblieft 

Het bedenken van concepten vindt Kawita het allerleukste. ‘Het hele proces van ideeën creëren tot ze uitvoeren op de werkvloer vind ik interessant. Het is geweldig om te zien wat het effect is van een idee zodra je het uitvoert.’ Een van die projecten waar Kawita heel trots op is: het verduurzamen van de catering. ‘We bereiken dit doordat er lokale en seizoensgebonden producten worden aangeboden in het bedrijfsrestaurant. Een voorbeeld hiervan is de introductie van ‘het broodje Utrecht’. Met ingrediënten uit de regio Utrecht. Door duurzaamheid een podium te geven in de catering, hoop ik impact te maken op duurzame keuzes van collega’s. Er zijn zoveel mooie en duurzame producten die soms wat meer kosten, maar wel bijdragen aan lokaal ondernemerschap.’


Een ander mooi initiatief waar Kawita bij betrokken is, is de samenwerking met Colour Kitchen. Een Utrechts initiatief die arbeidsmarktkansen vergroot voor mensen die hier een afstand tot ervaren. Sinds 2 jaar leren en werken er verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het bedrijfsrestaurant van ProRail. Samen met de cateraar leiden we mensen op tot horeca professionals met een diploma. Zo maakt de ‘gebaarista’ iedere dag in de koffiebar in de Tulpenburgh een koffie voor je klaar die je kunt bestellen in gebarentaal. Voor de minder ervaren ProRailers staat er ook een tablet die een handje helpt.

Wil je net als Kawita elke dag vooruit? Kies voor een carrière bij ProRail. Bekijk hier de vacatures bij jou in de buurt. 

Meer

Meer verhalen