Categorie: Human resource management

type: ProRailers

Roos Bleijenburg

"Eens in de zoveel tijd leggen we ons takenpakket op tafel. Als recruiters verdelen we dan onze portefeuilles. Toen ik begon bij ProRail werkte ik vooral voor Treinverkeersleiding en Incidentenbestrijding. Nu ben ik verantwoordelijk voor Communicatie & Externe betrekkingen, HRM en Leefomgeving en Juridische zaken & Vastgoed (LJV). Echt, er gebeurt zoveel bij ProRail. Ook op hr-gebied."

Roos Bleijenburg kan als corporate recruiter haar zinnen verzetten bij ProRail. Onlangs werd ze nog gefeliciteerd met haar 5-jarig werkjubileum. "Het is écht heel snel gegaan. Ik kom uit de keukenwereld waar ik ook recruiter was. Na een aantal jaren wilde ik de overstap maken vanuit de commerciële markt. Ik koos voor ProRail, een semioverheidsinstelling. Aan het begin moest ik best wennen aan het politieke werkveld. En dat je als organisatie vaak in het nieuws bent. In de retailwereld ging het wel eens wat te snel. Nu was het mij soms juist te langzaam. Dat heb ik na een poosje losgelaten."

Veel mogelijkheden

"ProRail biedt namelijk ook ontzettend veel mogelijkheden. Allereerst als je kijkt naar onder andere duurzaamheid en innovatie. Het is een aantrekkelijke en fijne werkgever. Je kunt prima thuiswerken. De arbeidsvoorwaarden zijn goed en de balans tussen werk- en privétijd is dik in orde."

Over balans gesproken. Dat is ook iets wat Roos belangrijk vindt in haar werk als corporate recruiter. "Ik ben van het realistische en eerlijke verhaal. In vacatureteksten en zeker ook in gesprekken met kandidaten en managers. In alles zo wervend mogelijk, maar geen gouden bergen beloven over bijvoorbeeld doorstroming. Wel jong talent tijdens hun stage al boeien voor ProRail. Om ze zo te behouden. Of door met opvallende campagnes de beste mensen aan ProRail te binden. Dat komt allemaal terug in mijn gesprekken met managers. Waar ligt de behoefte, is er budget voor campagnes en hoe gaan we samen zorgen dat we die vacatures invullen?"

We maken als ProRail echt wel geluid.

Meer opvallen

Dat lukt Roos als corporate recruiter nog steeds heel goed. "We maken als ProRail echt wel geluid. Zo delen we vacatures heel veel. Ook brengen we ze via allerlei netwerken onder de aandacht. Soms moeten we nog wat meer opvallen. Neem nu vakspecialisten. Het is best lastig om de juiste kandidaat te krijgen. Denk aan planologen, omgevingsmanagers en ook aan vastgoedmedewerkers die grond verwerven en afstoten. Wat minder bekend, maar wel heel belangrijk voor ProRail. Want we zijn met al die grond rondom sporen en stations, de grootste grondbezitter van Nederland."

Wat Roos ook een groot goed vindt, is de werksfeer in het recruitmentteam. "Privé gaan we ook weleens met elkaar om. Borrelen in de stad, bowlen of lekker een hapje eten." ProRail telt zo’n 15 recruiters, ieder met hun eigen werkveld en specialisme. "Elke maandag overleggen we. Als iemand even wat lastig zit, dan is er altijd wel een collega die helpt en ondersteunt. Het er-voor-elkaar-zijn-gehalte is hoog en dat is superfijn."
"We zijn goed op elkaar ingespeeld en werken steeds meer op een agile manier. Vaak in groepjes van 4 collega’s. Een groep die zich bezighoudt met staffuncties. Eentje zet zich in voor ICT en Verkeersleiding en weer een andere groep doet de meer technische functies. En er zijn recruiters verantwoordelijk voor inhuur."

Elke dag vooruit?
Kies voor een carrière bij ProRail.

Verhalen

Meer verhalen